Crabcake med yuzuemulsion, krispig sallad och grillad citron

    Av Kristoffer Augrell och Vincenzo Crisci

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett torrt mousserande vin med hög smakkoncentration och mycket fruktighet för att möta den naturliga sötman i krabban och även runda av hettan från chilin och ingefäran. Charles Heidsieck Brut Reservé MV, Champagne, Frankrike. Artikelnr 7752201.

    1. Cake

      Blanda ihop krabbköttet i en bunke med alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Låt sedan vila i kylen i en timma. Väg upp ca 120 g krabbsmet per portion och forma till små bollar. Dubbelpanera krabban i vetemjöl, ägg och sist i pankoströbrödet. Fritera krabbkakorna på 170°C i en fritös tills gyllenbruna. Har du inte tillgång till en fritös så går det bra att steka krabban i en stekpanna med mycket olja på medelhög värme.

    2. Emulsion

      Vispa äggulan med dijonsenap, slå i en tunn stråle med rapsoljan tills en emulsion börjar bilda sig. Mata sedan försiktigt i yuzu-purén under konstant vispning så att det inte skär sig. Smaka till sist av med vinäger, salt och lite szechuanpeppar. Låt vila i kylen.

    3. Sallad

      Skär ner alla grönsakerna i julienne, lägg dem i ett isbad så dem krispar till sig. Vispa ihop rapsoljan med Champagnevinägern. Ta upp grönsakerna i en sil och låt dem torka av. Lägg i en bunke och slå på vinägretten och smaka upp med salt.

    4. Garnering

      Dela en citron och grilla av på hög värme, dekorera med någon form av krasse.

    Ingredienser

    Crabcake

    • 800 g krabbkött, avhängd
    • 1 ½ dl japansk majonnäs
    • 1 knippe inlagd dragon, estragon
    • 1 röd chili
    • 1 färsk ingefära
    • 2 finhackade schalottenlökar
    • 1 lime, zest + saft
    • 1 citron, zest + saft
    • 1 msk finmalen dijonsenap
    • 1 msk worcestershire sås
    • 4 äggulor
    • 1 dl ströbröd
    • salt och svartpeppar

    Till panering

    • vetemjöl
    • hela ägg
    • pankoströbröd

    Yuzuemulsion

    • 4 äggulor
    • ½ msk finmalen dijonsenap
    • 4 dl rapsolja
    • 1 dl yuzupuré Sicoly
    • 1 msk Champagnevinäger
    • salt och szechuanpeppar

    Krispig sallad

    • 1 morot
    • 1 pujolök
    • 1 rättika
    • 1 rödlök
    • 1 fänkål
    • 2 dl Champagnevinäger
    • 1 dl kallpressad rapsolja

    Garnering

    • 1 citron
    • krasse