- Grundkräm: Koka upp mjölken, vispa äggulor med socker och rör sedan ner maizena samt vetemjöl. Häll mjölken över äggblandningen och rör ut ordentlig, häll tillbaka i kastrullen och koka tjockt, låt bubbla ca 2 min. Vispa i smöret.
- Svartvinbärspuré: Mixa svarta vinbär och passera genom en fin sil. Väg av 45 g av den silade svartvinbärspurén. Resten kan frysas. Byt gärna ut vinbärspurén mot annan puré men var noga med att det blir samma mängd.
- Maräng: Vispa äggvita och socker till en maräng.
- Under tiden marängen vispas rör ut 45 g av bärpurén med 150 g av grundkrämen som fortfarande är varm. Vänd med slickepott ner hälften av marängen i grunden och sedan resterande. Detta för att behålla så mycket luft som möjligt. Häll upp smeten i smörade och sockrade suffléformar. Dra med en spatel eller kniv över smeten så att den är slät med kanten på formen. Baka i förvärmd ugn på 200°C i 10 minuter. Servera med lättvispad grädde eller/och vaniljglass.
- TIPS! Det som blir kvar av svarta vinbär i silen när ni silat puré går fint att koka saft på. Blanda ihop sufflén strax innan den skall gräddas och serveras för bästa resultat.
Ingredienser
Grundkräm
- 2,5 dl mjölk
- 50 g socker
- 50 g äggulor
- 17 g maizena
- 17 g vetemjöl
- 20 g smör
Svartvinbärspuré
- svarta vinbär
Maräng
- 120 g äggvita
- 33 g socker