Svartvinbärssufflé

    Av Stefan Holmström

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med Moscato d´Asti där dom blommiga och ungdomligt friska tonerna av färsk frukt som päron och vit persika adderar ett djup till denna sufflé som både har sötma och syra. Exempelvis Massolino Moscato d´Asti.

    1. Grundkräm: Koka upp mjölken, vispa äggulor med socker och rör sedan ner maizena samt vetemjöl. Häll mjölken över äggblandningen och rör ut ordentlig, häll tillbaka i kastrullen och koka tjockt, låt bubbla ca 2 min. Vispa i smöret.
    2. Svartvinbärspuré: Mixa svarta vinbär och passera genom en fin sil. Väg av 45 g av den silade svartvinbärspurén. Resten kan frysas. Byt gärna ut vinbärspurén mot annan puré men var noga med att det blir samma mängd.
    3. Maräng: Vispa äggvita och socker till en maräng.
    4. Under tiden marängen vispas rör ut 45 g av bärpurén med 150 g av grundkrämen som fortfarande är varm. Vänd med slickepott ner hälften av marängen i grunden och sedan resterande. Detta för att behålla så mycket luft som möjligt. Häll upp smeten i smörade och sockrade suffléformar. Dra med en spatel eller kniv över smeten så att den är slät med kanten på formen. Baka i förvärmd ugn på 200°C i 10 minuter. Servera med lättvispad grädde eller/och vaniljglass.
    5. TIPS! Det som blir kvar av svarta vinbär i silen när ni silat puré går fint att koka saft på. Blanda ihop sufflén strax innan den skall gräddas och serveras för bästa resultat.

    Ingredienser

    Grundkräm

    • 2,5 dl mjölk
    • 50 g socker
    • 50 g äggulor
    • 17 g maizena
    • 17 g vetemjöl
    • 20 g smör

    Svartvinbärspuré

    • svarta vinbär

    Maräng

    • 120 g äggvita
    • 33 g socker