Brûlée
- Koka upp delad vaniljstång i grädde och mjölk på medeltemperatur. Låt vaniljstången dra medan smeten kyls. Sila av när den är helt kall.
- Blanda äggula och socker i en skål, var försiktig så att det inte blir bubblor i smeten, och vänd ned i den kalla äggsmeten. Se till att allt blandas väl.
- Fyll upp i formar och baka av brûléerna på 95 grader i ugn, ca 45-60 min. Låt svalna och ställ i kyl.
Dekor
När brûléen har svalnat i kylen och är helt kall strö råsocker på toppen och bränn av med en gasolbrännare. Dekorera med färska bär eller servera med glass som tillbehör.
Ingredienser
Brûlée
- 200 g mjölk
- 400 g grädde
- 1 st vaniljstång
- 150 g äggula (1äggula =ca 20 g)
- 120 g socker
Dekor
- 100 g råsocker (kan ersättas med strösocker)
- färska bär eller glass