Limebladskimchi

    Av Viktor Ingemarsson

    Kimchi är den japanska surkålen. En kål man lätt blir beroende av. Den här kimchin är en variant gjord med limeblad och som blir en garanterad favorit i ditt kök. Den görs i två etapper under två dagar. Därefter ska den stå ytterligare i kyl ca 6-8 dygn för att verkligen få blomma ut smakmässigt. Varje minut av kärlek man lägger ner på denna rätt är en investering. Receptet ger stora portioner. Tips: Ju längre den står till sig, desto mer smakrik och nyttig blir den. En riktig storfavorit! Man kan sedan äta denna rätt till nästintill vad som helst. Passar utmärkt att använda till asiatiska rätter men fungerar lika bra att avnjuta som den är eller varför inte genom att lägga den på en god bit bröd.

    Dag 1

    1. Börja med att strimla salladskålen på en ren skärbräda. Lägg därefter ned den i en djup bunke med lock.
    2. Tag ett litermått och blanda salt och vatten. Häll saltvattenblandningen över kålen och blanda ordentligt. Pressa ned kålen så att den precis täcks av vätskan och låt sedan stå i kylen ett dygn. Detta gör att kålen saltas ur. Dagen efter kommer du märka att den har dragit ihop sig och ser ut som en mer tillagad kål.

    Dag 2

    1. Tag fram en matberedare eller blender/kannmixer. Mixa samman vitlök, ingefära, chili vatten och limeblad.
    2. Häll av kålen i ett durkslag och skölj med rent vatten så att så mycket överflödigt salt som möjligt försvinner. Lägg tillbaka salladen i bunken och blanda samman med dressingen vi precis gjort. Tillsätt sedan kombucha för att säkerställa rätt bakterieflora i kålen. Sätt på ett lock men låt locket stå lite på glänt. Låt bunken stå i rumstemperatur i ca 18 – 20 timmar. Sätt på locket ordentligt och ställ sedan in den i kylen och låt stå i ca 6-8 dygn. Nu är kimchin klar att ätas.

    Ingredienser

    Limebladskimchi

    • 1 st salladskålshuvud
    • 0,75 dl Himalayasalt eller flingsalt
    • 2 st solo vitlök
    • 0,5 dl ingefära
    • 6 st limeblad
    • 1 st chili
    • 2 dl kombucha
    • 1,2 liter vatten