Crème Brûléetarte

    Av Magnus Wallin

    Dryckestips! Vinkombination: Här ligger sötman i vinet och sötman i desserten på exakt samma nivå vilket skapar en känsla av lätthet och elegans. Exempelvis Château La Rame Tradition, Sainte-Croix-du-Mont 2014.

    1. Mixa mjöl, socker, mandelmassa och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg till en kompakt deg. Tryck ut degen i en springform, 24 cm, och låt stå kallt i ca 30 min. Grädda i ugn på 165°C i 10-12 min. Marinera under tiden 200 g torkade aprikoser med 2 dl sött dessertvin.
    2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vaniljen med grädde, mjölk och 45 g socker. Vispa under tiden äggulor och 45 g socker. Vispa ner vaniljkoket i äggulesmeten och häll upp i pajskalet. Grädda i ugn på 125°C ca 45-50 min tills smeten har stelnat.
    3. Låt stå i kyl innan servering och bränn av pajen med råsocker och kardemumma.

    Ingredienser

    • 120 g vetemjöl
    • 2 msk socker
    • 75 g Fruity praliné 50%, Valrhona
    • 75 g smör
    • 1 st ekologiskt ägg

    • 200 g mjuktorkade aprikoser
    • 2 dl dessertvin

    • 1 st vaniljstång, Bourbon
    • 4 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 45+45 g socker
    • 108 g äggula