- Mixa mjöl, socker, mandelmassa och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg till en kompakt deg. Tryck ut degen i en springform, 24 cm, och låt stå kallt i ca 30 min. Grädda i ugn på 165°C i 10-12 min. Marinera under tiden 200 g torkade aprikoser med 2 dl sött dessertvin.
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vaniljen med grädde, mjölk och 45 g socker. Vispa under tiden äggulor och 45 g socker. Vispa ner vaniljkoket i äggulesmeten och häll upp i pajskalet. Grädda i ugn på 125°C ca 45-50 min tills smeten har stelnat.
- Låt stå i kyl innan servering och bränn av pajen med råsocker och kardemumma.
Ingredienser
- 120 g vetemjöl
- 2 msk socker
- 75 g Fruity praliné 50%, Valrhona
- 75 g smör
- 1 st ekologiskt ägg
- 200 g mjuktorkade aprikoser
- 2 dl dessertvin
- 1 st vaniljstång, Bourbon
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 45+45 g socker
- 108 g äggula