- Brynt morot: Ansa morötterna. Skala och skiva vitlöken. Fräs morötterna i smöret tillsammans med timjan och vitlök och bräsera klart i en stekpanna till önskat tuggmotstånd. Tillsätt curry mot slutet och bräsera ytterligare ca 2 minut. Smaka av med citronzest och salt. Anrätta de currybrynta morötterna på tallriken. Pudra med det frystorkade havtornspulvret på grönsakerna och garnera med klippt “Goa” krasse.
- Puré: Bryn morötter, lök och vitlök i olja i en kastrull utan att det tar färg. Slå på morotsjuice och havtornspuré så det täcker, salta. Koka morötterna mjuka. Häll av och spara juicen till vinägrett. Mixa de kokta morötterna med crème fraiche och lite av juicen till en slät crème. Smaka av med salt, brynt smör och peppar. Anrätta purén med de currybrynta morötterna.
- Vinägrett: Blanda brynt smör med morot- och havtornsjuicen. Smaka av med salt och peppar. Häll ca 1 msk av vinägretten på varje tallrik.
- Syrad morot: Blanda ättika, socker, vatten och kryddorna. Koka upp så att sockret löser upp sig i vätskan. Sila i en finmaskig sil och kyl ner. Hyvla morötterna tunt på en mandolin. Lägg i isvatten i 1 timme. Häll av de hyvlade morötterna från vattnet och syra med ättikslagen. Anrätta på tallriken med de andra morötterna.
Ingredienser
Currybrynt morot
- 28 st små morötter ”London Torg”
- 1/2 vitlök king solo
- 200 g smör
- 1 kvist backtimjan
- 5 msk curry
- zest av ¼ citron
- salt
- 1 dl frystorkat havtornspulver
- 2 askar ”Goa” krasse
Morotspuré
- 0,5 kg rivna morötter
- 1 skivad schalottenlök
- 1/4 vitlök king solo
- 1 msk rapsolja
- 0,4 lit morotsjuice
- 1 dl havtornspuré
- 1 msk crème fraiche
- 4 msk brynt smör (från ovan recept)
- salt och peppar
Vinägrett
- 1 dl brynt smör (från recept innan)
- 2 dl morot- och havtorns juice (från avkoket + receptet innan)
- salt och peppar
Hyvlad och ättiksyrad morot
- 1 dl ättika 12%
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 5 g svartpepparkorn
- 5 g fänkålsfrön
- 3 morötter