Den röda salladen

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här sköna, röda salladen är en god rätt att ha hemma i kylen och passar alla tillfällen och fungerar som tillbehör till de flesta rätter. Receptet är beräknat som tillbehör eller förrätt så gör gärna lite extra. Salladen ska stå och dra i kyl minst 9 timmar så gör den gärna dagen före. Bra att veta: Rödkål innehåller C-vitamin och järn och även en del kalcium och fosfor.

    1. Skär rödkål och rödbetor i tunna strimlor med kniv eller med hjälp av en mandolin. Lägg dessa i en bunke med lock och ställ åt sidan.
    2. Mixa agavesirap, vatten, äppelcidervinäger, salt och havtorn i en blender/kannmixer. Blanda marinaden med kål och rödbetor och rör om ordentligt. Förslut med lock och ställ in bunken i kylen i minst 9 timmar.
    3. Riv röda äpplen och blanda ned i salladen tillsammans med hackade valnötter och mortlade pepparkorn. Rör om och servera på stora tallrikar.
    4. Dekorera gärna med lite havtorn, physalis och örter.

    Ingredienser

    Den röda salladen

    • 600 g rödkål
    • 500 g rödbetor
    • 2 dl havtorn eller lingon
    • 3 dl äppelcidervinäger
    • 2 dl vatten
    • 2 st röda äpplen
    • 25 korn svartpeppar
    • 1 msk agavesirap eller honung
    • 1 tsk salt
    • 2 dl valnötter