Dessert med fänkål från Åhus, dinkel och glass på filbunke

    Av Martin Hansen

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vin i halvtorr stil med en frisk smak av äpple, ett vin i syrlig stil snarare än söt stil. Exempelvis Kloster Eberbach Riesling kabinett 2017. Artikelnr 5810.

    1. Sallad

      Hyvla fänkålen tunt. Blanda upp med friska körvelblad och frön. Servera iskallt.

    2. Juice

      Lägg allt i kastrull och sjud på svag värme i 1 timme. Sila och kyl.

    3. Sorbet

      Smält florsocker, glukos och gelatin i mjölken, låt svalna. Blanda mjölkblandningen med filmjölken och kör smeten i en glassmaskin eller pacojet.

    4. Smulor

      Mixa allt i en bunke. Kavla ut tunt och baka gyllenbrunt i ugn på 150 grader.

    5. Fänkål

      Koka fänkålen mör i vatten smaksatt med salt, fänkålsfrön och citron. Låt fänkålen ligga och dra i laken över natten.

    6. Vid servering Skär fänkålen i skivor som sockras med råsocker, bränn av sockret med gasbrännare.
    7. Flarn

      Mixa allt utom frön till en slät smet. Bred ut smeten på silpatmatta och krydda med fänkålsfrön. Torka i ugn på 100 grader.

    Ingredienser

    Sallad på vildkörvel och fänkål

    • 1 st fänkålsstånd, skånsk
    • 1 knippe vildkörvel
    • 1 tsk körvelfrön

    Fänkålsjuice

    • 1 dl torrt friskt vin
    • 1 dl äpplejuice
    • 1 msk körvelstjälk
    • 1 msk honung
    • 2 dl fänkål, skuren i bitar
    • 1 tsk fänkålsfrön

    Filmjölksorbet

    • 140 g florsocker
    • 25 g glykos
    • 0,5 st gelatinblad, blötlagt
    • 65 g mjölk
    • 500 g filmjölk

    Dinkelsmulor

    • 50 g osaltat smör
    • 30 g socker
    • 50 g dinkelmjöl
    • 20 g dinkelkärnor, mixade

    Karamelliserad fänkål

    • 2 st fänkål, medelstora
    • 1 st citron
    • fänkålsfrön
    • salt
    • råsocker

    Mjölkflarn

    • 50 g kondenserad mjölk
    • 50 g mjölk
    • 50 g mjölkpulver Sosa
    • 0,5 tsk bikarbonat
    • rostade fänkålsfrön, hackade