-
Sallad
Hyvla fänkålen tunt. Blanda upp med friska körvelblad och frön. Servera iskallt.
-
Juice
Lägg allt i kastrull och sjud på svag värme i 1 timme. Sila och kyl.
-
Sorbet
Smält florsocker, glukos och gelatin i mjölken, låt svalna. Blanda mjölkblandningen med filmjölken och kör smeten i en glassmaskin eller pacojet.
-
Smulor
Mixa allt i en bunke. Kavla ut tunt och baka gyllenbrunt i ugn på 150 grader.
-
Fänkål
Koka fänkålen mör i vatten smaksatt med salt, fänkålsfrön och citron. Låt fänkålen ligga och dra i laken över natten.
- Vid servering Skär fänkålen i skivor som sockras med råsocker, bränn av sockret med gasbrännare.
-
Flarn
Mixa allt utom frön till en slät smet. Bred ut smeten på silpatmatta och krydda med fänkålsfrön. Torka i ugn på 100 grader.
Ingredienser
Sallad på vildkörvel och fänkål
- 1 st fänkålsstånd, skånsk
- 1 knippe vildkörvel
- 1 tsk körvelfrön
Fänkålsjuice
- 1 dl torrt friskt vin
- 1 dl äpplejuice
- 1 msk körvelstjälk
- 1 msk honung
- 2 dl fänkål, skuren i bitar
- 1 tsk fänkålsfrön
Filmjölksorbet
- 140 g florsocker
- 25 g glykos
- 0,5 st gelatinblad, blötlagt
- 65 g mjölk
- 500 g filmjölk
Dinkelsmulor
- 50 g osaltat smör
- 30 g socker
- 50 g dinkelmjöl
- 20 g dinkelkärnor, mixade
Karamelliserad fänkål
- 2 st fänkål, medelstora
- 1 st citron
- fänkålsfrön
- salt
- råsocker
Mjölkflarn
- 50 g kondenserad mjölk
- 50 g mjölk
- 50 g mjölkpulver Sosa
- 0,5 tsk bikarbonat
- rostade fänkålsfrön, hackade