Dulcey, svartvinbär och dragon

    Av Joel Lindqvist

    1. Kräm: Koka upp den första mängden grädde med glykos och invertsocker. Häll sakta över chokladen och vispa ihop. Mixa ner den kalla grädden och kyl 12 timmar. Vispa upp i kitchen aid.
    2. Sorbet: Blötlägg gelatinet. Koka en sockerlag på vatten och socker och tillsätt gelatin. Mixa ner puré och citronsaft.
    3. Olja: Mixa i Thermomixer på 80°C i sju minuter på full fart. Mixa sedan på 80°C i sju minuter på låg fart utan lock så det kan ånga av. Sila.
    4. Maräng: Vispa socker, äggvita, citron och salt fluffigt över vattenbad till blandningen når 55°C. Vispa tills den har svalnat.  Torka i torkskåp eller ugn 60-80°C. Bränn med gasbrännare.
    5. Choklad: Koka socker och vatten till 135°C och vispa snabbt ner chokladen.

    Ingredienser

    Dulceykräm

    • 252 g grädde
    • 28 g invertsocker, Sosa
    • 28 g glykos, Sosa
    • 224 g Dulcey 32%, Valrhona
    • 364 g grädde, kall

    Svartvinbärssorbet

    • 2100 g svartvinbärspuré, Sicoly
    • 1000 kg socker
    • 12 gelatinblad, Sosa
    • 1800 g vatten
    • 420 g citronsaft

    Dragonolja

    • 200 g dragon utan stjälk
    • 400 g olja

    Bränd maräng

    • 300 g äggvita
    • 600 g socker
    • 1 nypa salt
    • saft från ½ citron

    Stekt choklad

    • 400 g socker
    • 160 g mörk choklad, Valrhona
    • 150 g vatten