- Rör ut jästen i lite av mjölken, rör ner smör och ägg sedan socker, salt och mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa i 45 minuter. Dela degen i 30 bitar som rullas till runda bollar. Låt bollarna jäsa 30 min. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 170 grader. Håll koll på temperaturen med en termometer och ha allt ett lock nära till hands. Fritera munkarna i 3-4 minuter och lått sedan rinna av på hushållspapper.
- Finhacka päronet och koka ihop med vatten, socker och calvados. Då päronet är genomkokt mixas det. Tillsätt rosmarinen och låt svalna. Rör anklevermoussen mjuk och smidig och lägg den i en spritspåse med en finpipig tyll. Lägg även päronet i en spritspåse med finpipig tyll. Stick ett litet hål i munken och spritsa in lite päron och sedan lite mousse i mitten av varje munk. Lägg med hålet neråt och servera. Kan förberedas och ställas svalt med bör då tas fram i rumstemperatur någon halvtimme innan servering!
Ingredienser
Munkar
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk
- 100 g mjukt smör
- 1 st ägg
- 1 krm salt
- 6 dl vetemjöl
- 2 msk socker
Fyllning
- ca 200 g anklevermousse med cognac
- 1 st stort moget päron
- 2 msk vatten
- 0,75 g råsocker
- 1,5 msk calvados
- 1 tsk finhackad färsk rosmarin
- 5 dl frityrolja