Munkar med anklevermousse och päron

    Av Matlagerskan

    Fantastiskt gott och spännande som mingel­mat!

    1. Rör ut jästen i lite av mjölken, rör ner smör och ägg sedan socker, salt och mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa i 45 minuter. Dela degen i 30 bitar som rullas till runda bollar. Låt bollarna jäsa 30 min. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 170 grader. Håll koll på temperaturen med en termometer och ha allt ett lock nära till hands. Fritera munkarna i 3-4 minuter och lått sedan rinna av på hushållspapper.
    2. Finhacka päronet och koka ihop med vatten, socker och calvados. Då päronet är genomkokt mixas det. Tillsätt rosmarinen och låt svalna. Rör anklevermoussen mjuk och smidig och lägg den i en spritspåse med en finpipig tyll. Lägg även päronet i en spritspåse med finpipig tyll. Stick ett litet hål i munken och spritsa in lite päron och sedan lite mousse i mitten av varje munk. Lägg med hålet neråt och servera.  Kan förberedas och ställas svalt med bör då tas fram i rumstemperatur någon halvtimme innan servering!

    Ingredienser

    Munkar

    • 25 g jäst
    • 2 dl mjölk
    • 100 g mjukt smör
    • 1 st ägg
    • 1 krm salt
    • 6 dl vetemjöl
    • 2 msk socker

    Fyllning

    • ca 200 g anklevermousse med cognac
    • 1 st stort moget päron
    • 2 msk vatten
    • 0,75 g råsocker
    • 1,5 msk calvados
    • 1 tsk finhackad färsk rosmarin

    • 5 dl frityrolja