Endive- och gojibärskimchi

    Av Viktor Ingemarsson

    Det här receptet görs i två etapper under två dagar och mår bra av att stå till sig i ca 6-8 dygn. Resultatet är väl värd väntetiden. En fantastisk kimchi som kommer imponera på dina nära och kära. Det är extra viktigt att alla verktyg är rena när man gör kimchi då detta är en levande maträtt. Bra att veta: Endive innehåller c-vitamin, betakaroten, kalcium, magnesium och fibrer.

    1. Börja med att strimla endive och hälften av chilin på en ren skärbräda. Lägg i en djup bunke med lock och blanda ned med salt och 9 dl vatten. Rör om ordentligt och ställ in i kylen i 24 timmar. Efter ett dygn har endiven och chilin saltats ut. Häll av, skölj lätt och lägg tillbaks i bunken.
    2. Mixa därefter vitlök, ingefära, resten av chilin och 1/2 dl vatten och blanda med den ursaltade endiven och chilin i bunken. Rör om ordentligt.
    3. Rör sedan ned gojibär och kombucha, sätt på ett lock på bunken och låt blandningen stå i rumstemperatur i 18-20 timmar. Nu har kemin börjat göra sitt jobb.Rör om ytterligare en gång och ställ sedan in bunken i kylen där den får stå i ca 6-8 dygn. Den är därefter klar att avnjutas.

    Ingredienser

    Endive- och gojibärskimchi

    • 4 st endiver
    • 9,5 dl vatten
    • 0,5 dl salt
    • 2 st chilifrukter
    • 1 dl färsk ingefära
    • 2 st solo vitlökar
    • 0,5 dl gojibär
    • 0,5 dl kombucha