Entrecôte med brynt smör, hasselnötter och örtslungad potatis

    Av Werners Gourmetservice

    Att ha rostade hasselnötter och brynt smör till köttet är helt magiskt! Ett glas Barolo till och det är en given succé! Dryckestips: Exempelvis Massolino Barolo DOCG. Ett njutbart vin där röda och svarta körsbär samsas tillsammans med nypon, rosenblad och viol samt en mjuk och elegant kryddighet. Vinet har tydlig strävhet men tillsammans med en frisk syra och en djup fruktkoncentration upplevs vinet mjukt.

    1. Krydda entrecôteskivorna med salt och peppar. Värm oljan i en stekpanna, lägg i köttet. Tillsätt smöret, schalottenlöken och timjankvistarna. Vänd köttet efter ca 2 minuter, ös med smöret under stekningen. Låt vila några minuter.
    2. Lägg schalottenlöken i en kastrull tillsätt rödvinet, koka ihop till hälften. Tillsätt fonden och koka ihop till ca 2½ dl. Smaka av med salt och peppar. Rör i det brynta smöret likt en vinägrett. tillsätt hasselnötterna precis innan servering.
    3. Tvätta och skrapa potatisen. Koka i saltat vatten med örtstjälkarna ca 18 minuter. Värm smöret i en sauteuse, lägg i den nykokta och varma potatisen. Rör om krydda med de hackade örterna, salt och peppar.

    Ingredienser

    Entrecote

    • 4 skivor Entrecôte
    • salt och peppar
    • olivolja
    • 3 msk smör
    • 2 schalottenlökar, delade
    • några timjankvistar

    Kalvfond och brynt smör

    • 2 schalottenlökar, fint hackade
    • 2 dl rödvin
    • 5 dl kalvfond
    • salt och peppar
    • 1 dl brynt smör
    • 0,5 dl hasselnötter från Piemonte, grovt hackade

    Örtslungad färskpotatis

    • 300 g färskpotatis, små
    • bladpersilja, timjan och dragon, grovt hackad
    • smör
    • salt och peppar