Frukostbuffé

    Av Viktor Ingemarsson

    Starta dagen med en näringsrik och god buffé: Rawkex med äpple och pumpakärnor, soaked oats med havtornskräm, avokado- och bananfrukost, tomat- och pekannötskräm samt vattenmelongazpacho och en green asian dream delux.

    Rawkex med äpple och pumpakärnor

    1. Har du en ugn som klarar låga temperaturer värmer du den till 42 grader, i en hushållsugn använder du lägsta temperatur. Pressa äpple i en råsaftscentrifug. Häll juicen i en bunke och ta till vara på fruktköttet och lägg över på en separat tallrik. Blanda äppeljuicen med vatten och äppelcidervinäger och tillsätt därefter chiafrön, linfrön och Himalayasalt. Ställ därefter in bunken i kylen i 3 timmar tills dess du har en grynig och kletig smet. Tillsätt då fruktkött, pumpakärnor och solroskärnor och rör om.
    2. Täck en ugnsplåt med smörpapper eller en silikonmatta. Bred därefter ut smeten i ett ca 0,5 cm tjockt täcke över plåten och grädda i 6 timmar. Ta därefter ut knäcket och dela det i fyra lika stora delar och vänd på dem. Strö över flingsalt och sätt in i ugnen ytterligare 6 timmar.
    3. Låt knäckebröden torka och svalna. Du kan nu njuta av dessa underbara rawkex. Lägg ett gott pålägg på och du är hemma.

    Soaked oats

    1. Blötlägg hackad mandel i ca 6 timmar, häll av vattnet.
    2. Mixa samman mandel och vatten i en blender/kannmixer. Resultatet kallas mandelmjölk. Sila av i finmaskig sil eller genom en silduk. Finn sedan en lämplig form, gärna en rustik glasburk. Fördela mandelmjölk, chiafrön, agavesirap och havregryn i burkarna och rör om ordentligt. Ställ in i kylen i 4 timmar eller över natten.

    Soaked oats – Havtornskräm

    1. Mixa chiafrön, vatten, havtorn och banan i en blender/kannmixer tills du får en jämn och gul kräm. Ställ åt sidan.

    Soaked oats – Topping

    1. Ta fram skålarna med ”soaked oat” ur kylen. Blanda samman den blötlagda mandeln med havtornskrämen. Fördela jämnt över gröten. Strö över hampafrön, solroskärnor och skurna jordgubbar. Har du några hela mandlar över kan du dekorera med dessa också. Mot slutet kan du gärna addera en eller några ätbara blommor på toppen.

    Avokado- och bananfrukost

    1. Börja med att blötlägga solrosfrön i ca 2 timmar. När de svällt, mosa banan och avokado med en gaffel eller en ballongvisp i en bunke. Pressa ner lime och blanda i finhackad broccolirot och schalottenlök. Schalottenlöken skall vara fint skuren i bågar.
    2. Blanda alla torra ingredienser väl i en separat bunke och rör sedan ned det i banan- och avokadoröran med resterande ingredienser tills allt har blandat sig väl.
    3. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av en himmelsk frukost. Att börja dagen med en näringsrik och god måltid är det bästa sättet att garantera en fortsatt bra dag.

    Tomat- och pekannötskräm

    1. Börja med att blötlägga pekannötter i 4 timmar och häll sedan av vattnet. Mixa sedan de blötlagda pekannötterna, paprika, tomater, lök och vitlök i en matberedare. När du har en slät kräm tillsätter du cashewnötter och mixar hastigt utan att finfördela nötterna helt.
    2. Häll över i en skål och avnjut på ett gott rawfoodkex. Skiva gärna på avokado, toppa med lite goda nötter och kärnor och smaksätt med salt och peppar.

    Vattenmelongazpacho

    1. Skala och kärna ur vattenmelon och skär i mindre bitar. Mixa samman melon, hackad lök, olja och äppelcidervinäger tills du får en slät fin gazpacho.

    Green asian dream delux

    1. Blötlägg solroskärnor ca 4 timmar. Ta bort stjälken på grönkålsbladen. Skär alla ingredienser i mindre bitar och mixa till önskad konsistens i en blender/kannmixer. Häll upp i glas och njut.

    Ingredienser

    Rawkex med äpple och pumpakärnor

    • 3 dl äppeljuice
    • 3 dl linfrön
    • 1 dl äppelkött från centrifugen
    • 2 dl vatten
    • 2 tsk salt
    • 0,5 dl chiafrön
    • 2,5 dl pumpakärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl äppelcidervinäger
    • 2 msk flingsalt
    • 2 tsk Himalayasalt eller flingsalt

    Soaked oats

    • 2 dl mandel
    • 2 msk chiafrön
    • 6 dl vatten
    • 2 tsk honung
    • 4 dl havregryn

    Soaked oats - Havtornskräm

    • 2 dl hackad mandel (blötlagda 6 timmar)
    • 0,5 dl chiafrön
    • 3 dl vatten
    • 2 dl havtorn
    • 2 dl banan

    Soaked oats - Topping

    • 2 msk hampafrö
    • 2 msk solrosfrön
    • jordgubbar
    • ätbara blommor

    Avokado- och bananfrukost

    • 2 st avokado
    • 2 st bananer
    • 0,5 dl skalade hampafrön
    • 0,5 dl pistagenötter
    • 1,5 st lime
    • 1 st skalad och finhackad broccolirot
    • 3 tsk flingsalt
    • 0,5 msk hampaprotein
    • 1 dl solroskärnor (blötlagda 2 timmar)
    • 1,5 dl alfagroddar
    • 1 dl gojibär
    • 2 st schalottenlökar
    • 70 g strimlad spenat

    Tomat- och pekannötskräm

    • 10 st körsbärstomater
    • 0,5 st röd paprika
    • 3 krm salt
    • 1 st schalottenlök
    • 2 dl pecannötter (blötlagda 4 timmar)
    • 1 dl cashewnötter
    • 1 msk lucumapulver
    • 0,5 vitlöksklyfta

    Vattenmelongazpacho

    • 1,5 kg vattenmelon
    • 1,5 dl äppelcidervinäger
    • 0,5 dl rapsolja
    • 1 st bananschalottenlök

    Green asian dream delux

    • 4 st stora blad grönkål (utan stjälk)
    • 0,5 knippe knippe koriander
    • 2 cm färsk ingefära
    • 1 dl mango
    • 2 dl ananas
    • 0,5 dl kokosolja
    • 1 tsk gurkmeja
    • 70 g spenat
    • 1 msk chiafrön
    • 0,5 dl solroskärnor (blötlagda 4 timmar)