Furikakebakad lax

    Av Fredrik Andersson

    Serveras med blomkålskräm, syrad gurka, brynt sojasmör, forellrom och wasabirostade sesamfrön.   Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett torrt vitt vin med frisk syra och toner av gula frukter samt mineralitet. Exempelvis Joseph Drouhin Aligoté. Artnr på Systembolaget 5500.

    1. Bakad lax: Dela laxen i 15 bitar, mixa salt och vatten. Lägg i laxen och rimma i 10 minuter. Ta upp och torka torr. Krydda laxen och stek på en sida i ”svinvarm” stekpanna. Baka av på 80°C torr värme till 42°C. Ta ut och servera omgående.
    2. Blomkålskräm: Skär ned blomkålen i mindre bitar och koka helt mör i gräddmjölk. Mixa helt mör i mixer till slät puré. Vänd sedan i smör och smaka upp med salt. Servera ljummen.
    3. Syrad gurka: Skär gurkan tunt, mixa lagen och låt gurkan dra i lagen. Gärna över natten.
    4. Brynt sojasmör: Brynt smöret så att det får fin färg, sila av partiklarna. Vänd i soja och servera sedan varmt.
    5. Tillbehör: Bottna tallriken med blomkålskräm, fördela sedan lax, gurka, brynt sojasmör och toppa med rädisor, wasabirostade sesamfrön, körvel och forellrom.

    Ingredienser

    Bakad lax

    • 1,2 kg lax
    • 1 lit vatten
    • 100 g Læsøsalt
    • 25 g Furikake

    Blomkålskräm

    • 600 g blomkål
    • 200 g grädde
    • 200 g mjölk
    • 100 g smör

    Syrad gurka

    • 1 st gurka
    • 2 dl vatten
    • 2 dl socker
    • 1 dl ättika
    • 1 dl vit balsamvinäger

    Brynt sojasmör

    • 100 g smör
    • 50 g soja

    Tillbehör

    • 5 st rädisor
    • 50 g forellrom
    • 1 kruka körvel
    • 1 st litet blomkålshuvud, hyvlat
    • 20 g wasabirostade sesamfrön