- Bakad lax: Dela laxen i 15 bitar, mixa salt och vatten. Lägg i laxen och rimma i 10 minuter. Ta upp och torka torr. Krydda laxen och stek på en sida i ”svinvarm” stekpanna. Baka av på 80°C torr värme till 42°C. Ta ut och servera omgående.
- Blomkålskräm: Skär ned blomkålen i mindre bitar och koka helt mör i gräddmjölk. Mixa helt mör i mixer till slät puré. Vänd sedan i smör och smaka upp med salt. Servera ljummen.
- Syrad gurka: Skär gurkan tunt, mixa lagen och låt gurkan dra i lagen. Gärna över natten.
- Brynt sojasmör: Brynt smöret så att det får fin färg, sila av partiklarna. Vänd i soja och servera sedan varmt.
- Tillbehör: Bottna tallriken med blomkålskräm, fördela sedan lax, gurka, brynt sojasmör och toppa med rädisor, wasabirostade sesamfrön, körvel och forellrom.
Ingredienser
Bakad lax
- 1,2 kg lax
- 1 lit vatten
- 100 g Læsøsalt
- 25 g Furikake
Blomkålskräm
- 600 g blomkål
- 200 g grädde
- 200 g mjölk
- 100 g smör
Syrad gurka
- 1 st gurka
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika
- 1 dl vit balsamvinäger
Brynt sojasmör
- 100 g smör
- 50 g soja
Tillbehör
- 5 st rädisor
- 50 g forellrom
- 1 kruka körvel
- 1 st litet blomkålshuvud, hyvlat
- 20 g wasabirostade sesamfrön