”Gianduiapops”

    Av Johan Sandelin

    Dryckestips Kombineras med ett sött vin som har tydligt nötiga och karamelliserade toner. Ett vin av stilen Tokaij 6 puttonyos är en ”match made in heaven”.

    1. Rosta nötterna i 160°C ca 23-27 minuter. Smält sockret försiktigt tills det blir en blond och fin massa. Rör ner de rostade nötterna och låt de gosa runt i en liten stund tills de knastrar fint. Slå ut på en silpat och låt svalna.
    2. Krossa i lite finare bitar och kör sedan grovt i robot coupen. Ta bort ett par nävar nötskaramell till garnering och mixa sedan vidare tills det blir en fin slät massa. Tillsätt då chokladen och pulsa den tills den är smält. Tablera giandujan och spritsa sedan i mörka tryffelskal. Stoppa in ett klubbskaft och låt den stelna.
    3. Doppa ”Gianduiapopsen” i tempererad Manjari och strö på nötkaramellkrosset.
    4. Servera den med ett sött leende ungefär i samma stil som Casanova hade när han stod med sin röda fina ros mellan tänderna…

    Ingredienser

    • 200 g Piemonte hasselnötter
    • 150 g oraffinerat socker
    • 150 g Manjari 64%, Valrhona
    • tempererad Manjari till doppningen