Gin- och gurksorbet med fläderpannacotta, citronkaka, lime och vit choklad

    Av Jimmy Svensson och Thomas Welander

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett lätt mousserande sött vin med mycket fräschör och fruktighet. Exempelvis Moscato d’Asti 2017, Massolino, Piemonte, Italien. Artikelnr 36022.

    1. Sorbet Skala och kärna ur gurkan. Tärna fint. Blötlägg gelatinet och smält sedan ner i sockerlagen som blandats med gin och balansera med lime. Lägg gurkan i en pacojet-behållare. Slå på lagen och frys i 24 tim. Vid servering kör i Paco jet.
    2. Pannacotta Blötlägg gelatinet. Koka upp grädde och saft. Smält ner gelatinet och gjut i valfri form.
    3. Kaka Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägg och socker poröst. Blanda ner grädde, citronsaft, zest oh smör. Vänd ner bakpulver och vetemjöl. Baka av på 175°C i ca 30 minuter.
    4. Crème Koka upp lime, sockerlag och agar agar. Kyl ned och mixa sedan till en slät crème.
    5. Choklad Hacka chokladen. Koka upp socker och vatten till 142°C. Ta av från värmen. Vispa ner chokladen, vispa tills den kristalliceras och blir smulor. 

    Ingredienser

    Sorbet

    • till 1 paco jet-behållare
    • 1 gurka (fyll en paco jet burk)
    • 1 st gelatinblad
    • ca 3 dl sockerlag 50/50
    • 2,5 cl gin
    • pressad lime

    Pannacotta

    • 2,5 st gelatinblad
    • 2 dl grädde
    • 2 dl fläderkoncentrat gjord på frysta blommor

    Citronkaka

    • 150 g smör
    • 3 st ägg
    • 160 g socker
    • 50 g grädde
    • 4 msk citron, saft
    • 1 st citron, zest
    • 2 tsk bakpulver
    • 210 g vetemjöl

    Limecrème

    • 150 g lime, saft
    • 150 g sockerlag 50/50
    • 4 g agar-agar Sosa

    Stekt vit choklad

    • 100 g Ivoire 35% Valrhona
    • 50 g vatten
    • 110 g socker