Glace au Four

    Av Daniel Roos

    På 70-talet var Glace au four ett vanligt inslag i helgmenyn för många familjer. I min tolkning är det fortfarande en enkel dessert, men med lite mer modern smaksättning och presentation. Jag gör alltid glassen själv, men man kan naturligtvis hitta enklare alternativ i frysdisken.Då minskar tillagningstiden radikalt. Daniel tipsar: Om du gör glassen i förväg går denna dessert väldigt snabbt att göra. Du kan naturligtvis smaksätta glassen med vad du känner för, eller vilka bär du har hemma

    Citronkaka

    1. Vispa ägg och socker pösigt häll försiktigt i grädde och det smälta smöret. Avsluta med att tillsätta zesten och de torra ingredienserna.
    2. Häll smeten i en smord limpform, med smörpapper i botten, och baka kakan på 150 grader ca 45 min.

     

    Vaniljglass

    1. Blötlägga gelatinet. Koka grädde och mjölk med glykos och vaniljstång. Blanda äggula och socker. När gräddblandningen kokar vänd i äggulan och sockret. Sjud smeten till 83 grader.
    2. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl ner glassen och kör den sedan i glassmaskinen. Fyll upp glassen i en form, helst kupolformad.

     

    Maräng

    Vispa äggvita och socker till en fluffig maräng. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att marängen rinner ut.

     

    Servering

    Skär en skiva av citronkakan ca 4-5 mm tjock lägg vaniljglassen på den och täck vaniljglassen med marängen. Baka i ugn på 210 grader ca 3-4 min, dekorera med bär.

    Ingredienser

    Citronkaka

    • 5 ägg
    • 350 g socker
    • 150 g grädde
    • 280 g vetemjöl
    • 2 citroner (zesten)
    • 100 g smält smör
    • 5 g bakpulver

    Vaniljglass

    • 250 g grädde
    • 200 g mjölk
    • 1 vaniljstång
    • 120 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 125 g socker
    • 15 g glykos
    • 1 gelatinblad

    Maräng

    • 100 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
    • 100 g socker

    Servering

    • färska bär