Citronkaka
- Vispa ägg och socker pösigt häll försiktigt i grädde och det smälta smöret. Avsluta med att tillsätta zesten och de torra ingredienserna.
- Häll smeten i en smord limpform, med smörpapper i botten, och baka kakan på 150 grader ca 45 min.
Vaniljglass
- Blötlägga gelatinet. Koka grädde och mjölk med glykos och vaniljstång. Blanda äggula och socker. När gräddblandningen kokar vänd i äggulan och sockret. Sjud smeten till 83 grader.
- Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl ner glassen och kör den sedan i glassmaskinen. Fyll upp glassen i en form, helst kupolformad.
Maräng
Vispa äggvita och socker till en fluffig maräng. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att marängen rinner ut.
Servering
Skär en skiva av citronkakan ca 4-5 mm tjock lägg vaniljglassen på den och täck vaniljglassen med marängen. Baka i ugn på 210 grader ca 3-4 min, dekorera med bär.
Ingredienser
Citronkaka
- 5 ägg
- 350 g socker
- 150 g grädde
- 280 g vetemjöl
- 2 citroner (zesten)
- 100 g smält smör
- 5 g bakpulver
Vaniljglass
- 250 g grädde
- 200 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 120 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
- 125 g socker
- 15 g glykos
- 1 gelatinblad
Maräng
- 100 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
- 100 g socker
Servering
- färska bär