Glödbakad kålrot

    Av Linus Hornvall

    Glödbakad kålrot serveras med puré på vita bönor och extra lagrad herrgårdsost, garn på kålrot och saffran samt en smörad buljong.   Dryckestips! Kombineras med fördel med ett torrt vitt vin med en fyllig stil för att matcha purén och den smöriga buljongen. Vinet behöver också ha mycket fruktighet för att balansera den naturliga sötman i den grillade kålroten. Exempelvis Chassagne-Montrachet 2014, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrike. Artikelnr på Systembolaget 56480.  

    1. Kålrot: Tänd grillen och lägg ner kålroten direkt i glöden, låt den ligga i glöden tills den är ordentligt mjuk rakt igenom, vänd den då och då. Skala av det brända skalet och skär i skivor 1 cm tjocka. 
    2. Gari: Koka upp lagen tillsammans med saffran, slå den över kålroten. Låt stå några dagar i rumstemperatur.
    3. Pure: Fräs löken i smör och tillsätt sedan bönorna så dom blir tempererade. Vänd ihop med osten och mixa till en slät smet, smaka av med citronzest, salt och peppar.
    4. Buljong: Reducera buljong tillsammans med vinet till ca 2 dl. Mixa sedan i smöret. Smaka av med salt och peppar.
    5. Flarn: Mixa croissanten, svampmjölet och äggvitan till en slät smet. Bred ut på silikonmatta, stansa ut ringar och tag bort överflöd, sprid över kryddorna innan gräddning. Grädda av på 150°C i ca 15 minuter. Dekorera med råa lingon samt krasse.

    Ingredienser

    Glödbakad kålrot

    • 600 g kålrot
    • rapsolja
    • havssalt

    Gari

    • 200 g kålrot, hyvlad 1 mm
    • 40 g råcentrifugerad ingefärsjuice
    • 3 dl vatten
    • 1 dl Chardonnayvinäger
    • 1 dl socker
    • 0,5 g saffran

    Bön- och ostpuré

    • 10 g finhackad schalottenlök
    • 5 g smör
    • 150 g kokta vita bönor
    • 50 g riven herrgårdsost, lagrad 24 månader
    • 1 st citron

    Buljong

    • 400 g svampbuljong
    • 200 g vitt vin
    • 300 g rumsvarmt smör

    Karljohanflarn

    • 1 st dagsgammal croissant
    • 5 g karljohansvampsmjöl
    • 1 st äggvita
    • havssalt
    • rosépeppar, rostade och grovt mixat
    • fänkålsfrön, rostade och grovt mixat