Gräddfilspannacotta och bakad citronkräm

    Av Daniel Roos

    Detta är en dessert du behöver påbörja dagen före servering för att citronkrämen ska få tillräckligt med smak. Det är en del väntetid för att desserten ska ta smak och stelna, men egentligen väldigt lite tid aktivt i köket. En härligt syrlig dessert som jag tycker passar väldigt bra efter en tyngre middag. Daniel tipsar: Kyl pannacottan i ett isbad under omrörning innan du fyller upp glasen. Det kortar stelningstiden i frysen.

    Bakad citronkräm

    1. Blanda ägg och socker med en visp och tillsätt citronsaft och zest. Mixa i grädden och låt smeten dra över natten.
    2. Dagen efter silar du smeten och bakar krämen i formar eller glas på 95 grader i ca 40-60 minuter. Fyll glasen till hälften. Smeten sätter sig, som en brulé. Låt citronkrämen svalna helt i kylen.

     

    Gräddfilspannacotta

    1. Blötlägg gelatinet. Koka upp grädde med socker, ta kastrullen av värmen när sockret löst sig.
    2. Tillsätt gelatinet när och mixa i gräddfilen och citronsyran. Häll gräddfilspannacottan på den kalla citronkrämen och ställ glaset i kylen.

     

    Havreströssel

    Blanda ingredienserna i en matberedare. Fördela sedan strösslet jämnt på en plåt och baka i ugnen på 180oC i ca 10 min.

     

    Servering

    Skär hallon i halvor och lägg ovanpå gräddfilspannacottan, strö havreströsslet på toppen av hallonen.

    Ingredienser

    Bakad citronkräm

    • 9 ägg
    • 5 citroner
    • 450 g socker
    • 300 g grädde

    Gräddfilspannacotta

    • 375 g grädde
    • 125 g socker
    • 3.75 gelatinblad
    • 375 g gräddfil
    • 2.5 g citronsyra

    Havreströssel

    • 85 g strösocker
    • 65 g smör
    • 30 g havregryn
    • 70 g vetemjöl
    • 0.5 vaniljstång

    Servering

    • färska hallon