Gravad lax med gochugaru och fermenterad kampot, kräftolja och vinägerlök

    Av Werners Gourmetservice

    En härligt kryddig gravlax med vacker färg från guchugaruflingor. Laxen här serverad med smakstinn kräftolja och frisk vinägerlök men fungerar utmärkt på egen hand. Smakmässigt fin både till julbordet och midsommarlunchen.

    Gravad lax

    1. Blanda samtliga ingredienser till gravblandningen.
    2. Fördela blandningen jämt över laxen.
    3. Vacca fisken och låt ligga i 2 – 3 dagar.
    Kräftolja

    1. Fräs lök och vitlök och nedskuren paprika i liten del av rapsoljan.
    2. Tillsätt vin och reducera till hälften.
    3. Tillsätt fond och resterande olja och låt sjuda i ca 30 min.
    4. Sila genom finmaskig sil 2 ggr och smaka av med salt och schalottenlöksvinäger.
    Vinägerlök
    1. Blanda lök och vinäger.
    2. Smaka av med salt och socker.

    Vid servering                     

    1. Skär laxen i fina skivor.
    2. Presentera laxen tillsammans med kräftolja och toppa med vinägerlök och ört.

    Ingredienser

    Gravad lax

    • 600 g lax
    • 20 g salt
    • 30 g socker
    • 1 msk gochugaru
    • 1 msk citronzest
    • 0,5 msk fermenterad kampotpeppar, krossad

    Kräftolja      

    • 2 dl kräftfond
    • 1 st rostad paprika, skalad
    • 0,5 dl rapsolja kallpressad
    • 1 dl vitt vin
    • 2 st schalottenlök
    • 2 klyftor vitlök
    • salt
    • schalottenlöksvinäger

    Vinägerlök   

    • 1 dl schalottenlök finhackad
    • 0,5 dl chardonnayvinäger
    • salt
    • socker

    Produkter i Gravad lax med gochugaru och fermenterad kampot, kräftolja och vinägerlök

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”