- Skala ingefära och vitlök. Hacka chili, vitlök och ingefära i bitar. Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning i ca 10-15 min. Låt såsen stå i kylskåp över natten. Sila såsen i en ny kastrull & koka upp den igen. Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 10 min till. Denna teriyakisås kan serveras både varm och kall.
- Vispa äggulorna med sojan och tillsätt oljan i tunn stråle under konstant vispning tills det tjocknar. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
- Blanda ättikslagen. Hacka ostronen och lägg dem i din kalla ättikslag. Blötlägg gelatinet och smält det i en kastrull med lite av ättikslagen, häll gelatinblandningen i ostronhacket. Plasta en liten form och häll ner lagen. Placera i kylen tills den stelnat.
- Fritera wontonarken på ca 180 g i frityrolja eller matolja och salta. Skölj salladen och lägg den i kallt vatten så att den blir krispig. Blanda ihop en citronette på olivolja eller rapsolja, citronsaft, salt och peppar. Dela ryggbiffen i bitar om ca 100 g. Salta, peppra och olja biffen. Grilla på hög temperatur så att den är rå i mitten. Skär biffen i ca 5 mm tjocka skivor och lägg på tallriken. Placera sojaemulsion vid köttbitarna och skär ostrongelén i små kuber och lägg på tallriken. Smörstek svampen knaprig och salta. Häll av salladen från isvattnen och låt den torka på hushållspapper. Dressa salladen med citronetten och placera ut den över tallriken. Häll teriyakisås i en tunn stråle över biffen och bryt över det friterade wonton arket. Peppra en sista gång innan servering!
Ingredienser
Siraps teriyaki
- 0.5 dl soja
- 1 dl socker
- 0.5 röd chili
- 1 king solo vitlök
- 1 bit ingefära
Sojaemulsion
- 2 äggulor
- 1 msk risvinäger
- 1.5 msk soja
- 2.5 dl matolja
- salt
- svartpeppar
Ostrongelé
- 2 ostron, Belon eller fine de clair
- 1 dl ättikslag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
- 4 gelatinblad
Biffsallad
- 200 g ryggbiff
- frissésallad
- 4 wonton ark
- 0.5 dl toppmurklor (eller svamp efter smak och säsong)
- teriyakisås (se ovan, finns även färdig i butik)
- citronolja
- olivolja
- smör
- citronsaft
- frityrolja elelr matolja