Grillad biffsallad med sojaemulsion och ostrongelé

    Av Frida Ronge

    I nästan all min matlagning finns något rått. Här har vi en förrätt med ryggbiff som jag gärna bara sotar lätt och skär i tunna skivor. Givetvis kan man steka köttet mer, efter smak. Matupplevelsen blir större när man kombinerar smaker och arbetar med tillbehör som har en speciell konsistens. Ostrongelén är ett fantastiskt sätt att få ut mycket smak och passar till många rätter. Om du lagar egen Teriyakisås kan du förbereda den dagen före, det är enkelt och väldigt gott. Frida tipsar: Servera med risnudlar vid sidan eller dubbla mängden kött så har du en enkel huvudrätt.

    1. Skala ingefära och vitlök. Hacka chili, vitlök och ingefära i bitar. Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning i ca 10-15 min. Låt såsen stå i kylskåp över natten. Sila såsen i en ny kastrull & koka upp den igen. Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 10 min till. Denna teriyakisås kan serveras både varm och kall.
    2. Vispa äggulorna med sojan och tillsätt oljan i tunn stråle under konstant vispning tills det tjocknar. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
    3. Blanda ättikslagen. Hacka ostronen och lägg dem i din kalla ättikslag. Blötlägg gelatinet och smält det i en kastrull med lite av ättikslagen, häll gelatinblandningen i ostronhacket. Plasta en liten form och häll ner lagen. Placera i kylen tills den stelnat.
    4. Fritera wontonarken på ca 180 g i frityrolja eller matolja och salta. Skölj salladen och lägg den i kallt vatten så att den blir krispig. Blanda ihop en citronette på olivolja eller rapsolja, citronsaft, salt och peppar. Dela ryggbiffen i bitar om ca 100 g. Salta, peppra och olja biffen. Grilla på hög temperatur så att den är rå i mitten. Skär biffen i ca 5 mm tjocka skivor och lägg på tallriken. Placera sojaemulsion vid köttbitarna och skär ostrongelén i små kuber och lägg på tallriken. Smörstek svampen knaprig och salta. Häll av salladen från isvattnen och låt den torka på hushållspapper. Dressa salladen med citronetten och placera ut den över tallriken. Häll teriyakisås i en tunn stråle över biffen och bryt över det friterade wonton arket. Peppra en sista gång innan servering!

    Ingredienser

    Siraps teriyaki

    • 0.5 dl soja
    • 1 dl socker
    • 0.5 röd chili
    • 1 king solo vitlök
    • 1 bit ingefära

    Sojaemulsion

    • 2 äggulor
    • 1 msk risvinäger
    • 1.5 msk soja
    • 2.5 dl matolja
    • salt
    • svartpeppar

    Ostrongelé

    • 2 ostron, Belon eller fine de clair
    • 1 dl ättikslag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
    • 4 gelatinblad

    Biffsallad

    • 200 g ryggbiff
    • frissésallad
    • 4 wonton ark
    • 0.5 dl toppmurklor (eller svamp efter smak och säsong)
    • teriyakisås (se ovan, finns även färdig i butik)
    • citronolja
    • olivolja
    • smör
    • citronsaft
    • frityrolja elelr matolja