Grizzly klo

    Av Caroline Skogström

    Dryckestips! Kombineras med fördel till ett mycket sött vin med kola och nötkaraktär för att matcha kakans sötma och smak. Exempelvis Trockenbeerenauslese Nobel Reserve, Kracher, Burgenland, Österrike. Artikelnr 83009.

    1. Smält smöret, rör ner sockret med en slickepott. Knäck i ägg och blanda väl. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och salt, blanda till en smet. Hacka chokladen och blanda ner den. Klä ett bleck med bakplåtspapper. Häll ner smeten och släta till med en slickepotten och strö sedan över cashewnötterna. Grädda i 18 minuter i 175°C, låt kallna.
    2. Smält chokladen över vattenbad, häll över grädden och rör till en jämn smet. Låt tryffeln svalna något innan den spritsas över kakan. Strö över Læsø salt!

    Ingredienser

    • 375 g smör
    • 9 dl farinsocker
    • 6 ägg
    • 3 msk vaniljsocker
    • 7,5 dl mjöl
    • 3 tsk bakpulver
    • 1,5 tsk salt
    • 300 g Opalys 33% Valhrona
    • 7-8 dl cashewnötter

    Caramélia chokladtryffel

    • 125 g Caramélia 36%, Valhrona
    • 0,5 dl vispgrädde
    • Læsøsalt