Rawfoodpaj

    Av Viktor Ingemarsson

    Desserter är något jag lagar ganska sällan, men denna paj är utmärkt både till vardag och fest. Jag använder hallon i detta recept men naturligtvis går det bra att använda de bär som är i säsong. Nötter och mandel skall blötläggas så läs igenom receptet och förbered i god tid. Bra att veta: Hallon innehåller B3 och C-vitaminer, mangan, flavonoider, järn, fibrer och antocyaniner. Hallon kan också förebygga dåliga cellförändringar.

    Botten

    1. Stötmixa mandel, sultanrussin & kokosflarn i en matberedare. Tillsätt vatten och agavesirap tills en bra pajkonsistens uppstått. Detta märker du när smeten börjar bli formbar.

    Fyllning

    1. Lägg frysta hallon tillsammans med agavesirap i en bunke. Rör om och låt stå.

    Topping och montering

    1. Mixa de blötlagda mandlarna och cashewnötterna tillsammans med vatten, vaniljsocker och agavesirap i en blender tills en tjock, krämig konsistens uppstått.
    2. När pajdeg, fyllning och topping  är klara är det dags att sätta ihop Rawpajen. Hitta en passande form och täck kanterna och botten pajdegen, ca 0,5 cm tjocklek. Små brûléeformar brukar vara precis lagom för en person, men en större pajform fungerar också bra.
    3. Lyft hallonen ur sirapen och fyll formarna med dem. Toppa pajen med mandelmousse och dekorera med citronmeliss och basilika. Ett tips är också att dekorera pajen med några ätbara blommor.
    4. Luta dig tillbaka och njut och låt pajen få tala sitt eget språk, skapa sin egen magi. Detta är en utmärkt dessert som passar både till vardag som fest.

    Ingredienser

    Botten

    • 1,5 dl kokosflarn
    • 2 dl mandel
    • 1 dl sultanrussin
    • 1 msk agevesirap eller honung
    • 4 msk vatten

    Fyllning

    • 2 dl mandel (blötlagda 6 timmar)
    • 2 msk agevesirap eller honung
    • 3,5 dl vatten
    • 1 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)
    • 3 tsk vaniljsocker