Gröna ärter, lakrits, marcona och Champagnevinäger

    Av Niklas Bergh

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett fruktigt och mycket aromatiskt vitt vin för att möta dom gröna tonerna från ärtorna såväl som dom örtiga inslagen i rätten. Exempelvis Joel Delaunay, Touraine Sauvignon Blanc 2016.

    1. Mousse: Blötlägg gelatinbladet. Koka snabbt ihop ärter med grädde, mixa slätt, smaka av med salt, blanda ner gelatinet, kyl ner. Häll upp i en gräddsifon, ladda med en patron.
    2. Lakrits: Blötlägg gelatinbladen. Smält lakritsen försiktigt i vatten, smaka av med salt. Blanda i gelatinbladen och kyl ner.
    3. Mjölk: Blötlägg gelatinbladen. Koka upp mjölken och blanda i gelatinbladen, kyl ner.
    4. Champagne: Blötlägg gelatinbladen. Koka ihop vitt vin, Champagnevinäger och strösocker. Blanda i gelatinbladen och kyl ner.

    Ingredienser

    Grönärtmousse

    • ½ gelatinblad
    • 500 g gröna ärter, frysta
    • 1 liter vispgrädde
    • salt

    Lakritsgelé

    • 1½ gelatinblad
    • 200 g vatten
    • 1/4 lakritsstång, krossad
    • salt

    Mjölkgelé

    • 1½ gelatinblad
    • 2 dl mjölk

    Champagnegelé

    • 1½ gelatinblad
    • 1½ dl vitt vin
    • ½ dl Champagnevinäger
    • 1 tsk strösocker

    Till servering

    • Rostad marconamandel, hackad
    • Några droppar mandelolja
    • Skalade ärter
    • Plockade ärtskott och dill
    • Riven lakritsstång