Guanaja tartelette med salt karamell och tonka

    Av Frida Bäcke

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin av röd karaktär med hög frisk syra. Exempelvis Churchill´s Vintage Port 2011.

    1. Deg: Blanda smör, florsocker, strösocker och zest. Tillsätt äggula och blanda sist i vetemjöl. Fodra formarna, kyl ner degen och baka dem gyllene på 170°C i ca 12-15 minuter.
    2. Kola: Koka allt utom smör och salt till 114°C under omrörning. Vispa i smöret med vinge på låg hastighet. Tillsätt salt och spritsa i botten på tarteletten.
    3. Fyllning: Smält chokladen och koka upp grädde med trimolin. Tillsätt en tredjedel utav vätskan och blanda till en emulsion, tillsätt den andra delen och upprepa och tillsätt sist den sista delen. Fyll sedan över saltkolan i tartletten.
    4. Kräm: Riv tonkabönan och koka upp med den mindre mängden grädde, låt dra i 30 minuter och sila sedan av och kolla vikten igen. Koka upp på nytt med glykos och trimolin och gör en emulsion med chokladen. Tillsätt den stora mängden grädde och kyl. Låt stå till dagen efter i kyl och vispa sedan upp till krämig konsistens. Spritsa krämen ovanpå tarteletten.

    Ingredienser

    Tartelettdeg

    • 200 g smör
    • 172 g florsocker
    • 160 g äggula
    • 480 g vetemjöl
    • 14 g strösocker
    • 5 g citronzest

    Salt kola

    • 233 g grädde
    • 115 g socker
    • 83 g ljus sirap
    • 39 g glykos, Sosa
    • 174 g saltat smör
    • 8 g Læsøsalt

    Guanajafyllning

    • 300 g grädde
    • 50 g trimolin
    • 245 g Guanaja 70%, Valrhona

    Dulcey- och tonkakräm

    • 1/2 st tonkaböna
    • 225 s grädde
    • 25 g glykos, Sosa
    • 25 g trimolin
    • 325 g Dulcey 32%, Valrhona
    • 600 g grädde