Cremeux
1. Koka upp grädde och mjölk.
2. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
3. Häll den varma gräddblandningen över ägg och socker och blanda väl.
4. Lägg chokladen i en annan bunke. Sila sedan den varma vätskan över chokladen och blanda med en slickepott tills chokladen smält helt. För extra fin textur kan man mixa smeten någon minut med stavmixer. Ställ i kyl för att stelna.
Portvinskokta körsbär
1. Koka körsbären varsamt med resten av ingredienserna i någraminuter. Låt kallna.
Mandelkaka
1. Riv mandelmassan och blanda i en bakmaskin med vinge (alltså ingen visp) Tillsätt smör, lite i taget. Gör likadant med ägget. Fortsätt sedan med mandelmjöl och salt.
2. Bröa en form (gärna med mandelmjöl) och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 min, tills smeten satt sig och inte är kladdig.
Ingredienser
Cremeux
- 250 g vispgrädde
- 250 g mjölk 3%
- 100 g äggula
- 50 g strösocker
- 380 g Guanaja 70%, Valrhona
Portvinskokta körsbär
- 400 g körsbär, hela urkärnade
- 100 g Portvin
- 40 g cassonade, råsocker
- 2 st stjärnanis
- 1/3 tonkaböna
Mandelkaka: (En fördel är att alla ingredienser är rumstempererade)
- 300 g mandelmassa
- 150 g smör, rumstempererat eller brynt om man föredrar det
- 3 ägg
- 0,75 dl mandelmjöl
- en nypa salt