Förberedelser
- Om du vill göra en vacker chiliblomma som dekoration skär du två längsgående snitt i chilifrukterna, låt skaftet sitta ihop. Lägg chilifrukterna i vatten över natten, gärna ett dygn.
- Börja med att blötlägga solroskärnor i 4 timmar.
- Skölj svampen och skär av dess fot. Skär sedan svampen i mindre kubformade bitar. Lägg i en skål eller bunke och marinera i soja och kombucha ca 2 timmar.
Mangoemulsion
- Mixa saffran, chili, vatten, mango, lime och passionsfrukt i en blender/kannmixer till en jämn gul kräm. Tillsätt sedan olja försiktigt i omgångar samtidigt som du kör mixern på hög fart. Krämen skall gå samman tills en lättare majonnäs.
Sallad
- Mixa palsternacka i en matberedare till mindre bitar och lägg i en stor bunke tillsammans med hackade wakamealger. Tillsätt mangoemulsionen, blanda ordentligt, och låt stå i kylen i 1 timme.
- Häll av svampen och hacka spenat och paprika. Blanda samman spenat och paprika med resterande ingredienser men låt svampen tillfälligt få vila kvar i durkslaget.
- Lägg upp salladen på ett stort fat och strö svampen på toppen så att den skapar ett slags täcke över salladen. Dekorera gärna med lite blandade örter och chiliblommor och servera genast. Ät, njut och må bra.
Ingredienser
Mangoemulsion
- 0,5 g saffran
- 2 dl kallpressad rapsolja
- 0,5 st chili
- 1 dl vatten
- 2 dl mango
- 0,5 st lime (skalad)
- 1 st passionsfrukt (passerad)
Sallad
- 1 dl paprika (hackad)
- 100 g spenat (hackad)
- 2 dl mungbönsgroddar
- 1 dl torkade wakamealger (hackade)
- 2 dl palsternacka
- 1 dl solroskärnor (blötlagda 4 timmar)
Svamp
- 1,5 dl kombucha
- 1 dl tamarisoja
- 3 st portabello
Dekoration
- 2 st chilifrukter