Guldcrème Brûlée

    Av Gunnar Eriksson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin med toner av gula frukter och bär. Exempelvis Chateâu La Rame, Sainte-Croix-du Monde 2014.

    1. Sätt ugnen på 85°C. Värm vispgrädde, mjölk, strösocker och urskrapad vaniljstång och frön. Kyl ner till under 60°C blanda med äggula och sila. Fyll smeten i portionsformar av porslin, cirka 10 cm i diameter, och ställ dem på en plåt. Grädda i ugnen tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten. Kyl brûléerna över natt. Blanda 1 dl cassonade med 0,5 tsk guldpulver.
    2. Man bränner denna brûlée 2 gånger, först lägger man på ett tunt lager med bara cassonade och bränner med gasolbrännare till sockret har smält och är gyllenbrun, låt svalna något. Strö på ett tunt lager guldcassonade ovanpå den första karamellen och bränn återigen av med gasolbrännaren och nu med aningens mera färg. Brûléerna blir nu magiskt guldfärgade.

    Ingredienser

    • 5 dl vispgrädde
    • 1 dl mjölk
    • 5 äggulor
    • 1 dl strösocker
    • 1 färsk vaniljstång, Tahiti
    • cassonadesocker till karamellisering
    • guldpulver, Sosa