Hälleflundra
- Skär fisken i cirka 3 cm breda bitar. Skär sedan fina tunna skivor ca 2 mm mot fiskens lameller.
- Finhacka vårlökstjälkarna. Plocka vattenkrassen eller liknande örter och lägg på fuktigt papper i kylen.
- Placera hälleflundran på tallriken och salta fisken lätt med pärlsalt. Lägg på ca 1 tsk picklad lök och lite av den finhackade vårlöken. Lägg på ca 25 g löjrom.
- Bryn smöret på medelhög värme i en kastrull. När smöret är brynt tillsätter du yuzu saften och rör om med sked ordentligt i botten på kastrullen. Ringla smöret över fisken. Avsluta med att dekorera med örter.
Picklad lök i suhsi su
- Värm risvinägern tillsammans med socker och salt, låt svalna. Du har nu vad som kallas för sushi su, en inläggningslag du kan ha stående i kylen och använda för inläggningar.
- Finhacka schalottenlöken och lägg den i sushi su i ca 1-2 h för bästa smak. Detta går att förbereda dagen innan.
Ingredienser
Hälleflundra
- 500 g norsk odlad hälleflundra
- 150 g smör
- 2.5 msk yuzu saft (japansk citrus, kan ersättas med lime el citron)
- 100 g löjrom
- 4 vårlöksstjälkar
- pärlsalt
- örter för dekoration t.ex. vattenkrasse
Suhsi su
- 1 schalottenlök
- 1 dl risvinäger
- 0.6 dl socker
- 1 msk salt