Pocherat ägg med lutfisk, potatis och brynt smörhollandaise

    Av Daniel Räms

    1. Hollandaise sås: Smält hälften av smöret, skira av smöret från bottensatsen. Bryn resterande smöret tills det fått nötig ton. Vispa äggulorna i ett vattenbad tillsammans med vinäger och citronjuice tills du kan göra en åtta med vispen. Tillsätt sedan det smälta och det brynta smöret i en fin stråle, smaka av med salt och peppar. Justera konsistensen med grädde, den ska vara som filmjölk. Häll upp i en gräddsifon (om du har en sådan) och tillsätt 2 patroner. Skaka tills konsistensen är som raklödder. Har du ingen gräddsifon kan du vispa kraftigt, konsistensen blir dock en annan.
    2. Lutfisk: Skär lutfisken i mindre bitar och baka den i ugnen på 90 grader i ca 10 min eller den har en innertemperatur av 50 grader.
    3. Pocherat ägg: Koka upp vatten med ättika och rejält med salt. Dra vattnet från spisen och knäck upp varje ägg i en kopp. Vicka försiktigt ner äggen i vattnet och låt det pochera till önskad krämighet.
    4. Potatis och ärtor: Koka potatisen tills den är mjuk, skär sedan ner den i mindre bitar. Fräs ärtorna i en klick smör tills de är varma. Smaka av med salt, citronjuice och strimlad salladslök. Arrangera i en djup tallrik och toppa med ägget och sist hollandaisen.

    Ingredienser

    Hollandaisesås

    • 300 g smör
    • 3 äggulor
    • 1 citron
    • 1 tsk vitvinsvinäger
    • grädde
    • salt och peppar

    Lutfisk

    • 300 g urvattnad lutfisk

    Pocherat ägg

    • 6 ägg
    • 4 msk ättika
    • salt

    Potatis och ärtor

    • 120 g potatis
    • 200 g frysta ärtor
    • 1 salladslök
    • smör till stekning
    • dill till garnering