- Hollandaise sås: Smält hälften av smöret, skira av smöret från bottensatsen. Bryn resterande smöret tills det fått nötig ton. Vispa äggulorna i ett vattenbad tillsammans med vinäger och citronjuice tills du kan göra en åtta med vispen. Tillsätt sedan det smälta och det brynta smöret i en fin stråle, smaka av med salt och peppar. Justera konsistensen med grädde, den ska vara som filmjölk. Häll upp i en gräddsifon (om du har en sådan) och tillsätt 2 patroner. Skaka tills konsistensen är som raklödder. Har du ingen gräddsifon kan du vispa kraftigt, konsistensen blir dock en annan.
- Lutfisk: Skär lutfisken i mindre bitar och baka den i ugnen på 90 grader i ca 10 min eller den har en innertemperatur av 50 grader.
- Pocherat ägg: Koka upp vatten med ättika och rejält med salt. Dra vattnet från spisen och knäck upp varje ägg i en kopp. Vicka försiktigt ner äggen i vattnet och låt det pochera till önskad krämighet.
- Potatis och ärtor: Koka potatisen tills den är mjuk, skär sedan ner den i mindre bitar. Fräs ärtorna i en klick smör tills de är varma. Smaka av med salt, citronjuice och strimlad salladslök. Arrangera i en djup tallrik och toppa med ägget och sist hollandaisen.
Ingredienser
Hollandaisesås
- 300 g smör
- 3 äggulor
- 1 citron
- 1 tsk vitvinsvinäger
- grädde
- salt och peppar
Lutfisk
- 300 g urvattnad lutfisk
Pocherat ägg
- 6 ägg
- 4 msk ättika
- salt
Potatis och ärtor
- 120 g potatis
- 200 g frysta ärtor
- 1 salladslök
- smör till stekning
- dill till garnering