Hallonpannacotta
- Koka upp frysta hallon med den första delen socker, passera genom en sil med hjälp av en slickepott. Koka sedan hallonpurén tillsammans med grädde, socker och vaniljstång.
- När smeten kokar, ta den från värmen och tillsätt gelatinet. Sila smeten och kyl ner den en lite stund i kylen.
Mandelbotten
- Sätt ugnen på 190 grader. Blanda smör, salt, florsocker och mandelmjöl i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och avsluta med att röra ned vetemjölet.
- Stryk smeten i ett smort ugnsbläck, ca 1 cm hög, och låt bläcket vila i kylen ca en timma. Baka därefter botten på 190 grader i ca 10-15 min.
Mjölkchokladkräm
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde och mjölk. Rör under tiden samman äggula och socker. Rör ned den heta gräddmjölken i äggblandningen.
- Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud smeten under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och choklad. Mixa krämen slät och låt den vila några timmar tills den stelnat.
Honungsflarn
- Smält smör i en kastrull. Blanda äggvita med honung i en bunke, rör försiktigt ned florsocker följt av det smälta smöret. Avsluta med blanda i mjölet.
- Kyl smeten en liten stund i kylen innan du bakar flarnen. Skär ut en valfri mall i ett gammalt plast lock och stryk ut flarnen på bakmattor grädda i ungen på 160 grader ca 3 min
Servering
- Ta en rund metallring och stansa ut mandelbotten. Fyll sedan hallonpannacottan i ringen ovanpå mandelbotten och låt den stelna i frysen.
- När den stelnat, dekorera med mjölkchokladkräm, färska hallon och honungsflarnet. Har du ingen metallring kan man gjuta i bläck / form och skära ut kvadrater
Ingredienser
Hallonpannacotta
- 50 g socker
- 500 g hallon (frusna)
- 250 g hallonpuré (av ovan ingredienser)
- 250 g grädde
- 50 g socker
- 2 gelatinblad
- 1 vaniljstång
Mandelbotten
- 250 g smör
- 175 g florsocker
- 2 ägg
- 400 g vetemjöl
- 100 g mandelmjöl
- 2 g salt
Mjölkchokladkräm
- 100 g mjölk
- 100 g grädde
- 50 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
- 20 g socker
- 0.5 gelatinblad
- 160 g Ljus choklad, VALRHONA Caramélia 36%
Honungsflarn
- 50 g florsocker
- 50 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
- 50 g smör
- 50 g honung
- 50 g mjöl