Hallonpannacotta på mandelbotten

    Av Werners Gourmetservice

    Pannacotta serveras ofta i glas, utan botten. Naturligtvis kan du välja att göra det så enkelt om du vill. Ett mer effektfullt sätt att servera pannacottan är att låta dem stelna i metallring på en botten. Desserten kan göras nästan helt klar dagen före servering, tiden för att allt ska stelna är lång men det är inte så mycket effektiv tid i tillagningen. Daniel tipsar: Gör chokladkrämen dagen före så att den hinner stelna över natten.

    Hallonpannacotta

    1. Koka upp frysta hallon med den första delen socker, passera genom en sil med hjälp av en slickepott. Koka sedan hallonpurén tillsammans med grädde, socker och vaniljstång.
    2. När smeten kokar, ta den från värmen och tillsätt gelatinet. Sila smeten och kyl ner den en lite stund i kylen.

     

    Mandelbotten

    1. Sätt ugnen på 190 grader. Blanda smör, salt, florsocker och mandelmjöl i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och avsluta med att röra ned vetemjölet.
    2. Stryk smeten i ett smort ugnsbläck, ca 1 cm hög, och låt bläcket vila i kylen ca en timma. Baka därefter botten på 190 grader i ca 10-15 min.

     

    Mjölkchokladkräm

    1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde och mjölk. Rör under tiden samman äggula och socker. Rör ned den heta gräddmjölken i äggblandningen.
    2. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud smeten under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och choklad. Mixa krämen slät och låt den vila några timmar tills den stelnat.

     

    Honungsflarn

    1. Smält smör i en kastrull. Blanda äggvita med honung i en bunke, rör försiktigt ned florsocker följt av det smälta smöret. Avsluta med blanda i mjölet.
    2. Kyl smeten en liten stund i kylen innan du bakar flarnen. Skär ut en valfri mall i ett gammalt plast lock och stryk ut flarnen på bakmattor grädda i ungen på 160 grader ca 3 min

     

    Servering

    1. Ta en rund metallring och stansa ut mandelbotten. Fyll sedan hallonpannacottan i ringen ovanpå mandelbotten och låt den stelna i frysen.
    2. När den stelnat, dekorera med mjölkchokladkräm, färska hallon och honungsflarnet. Har du ingen metallring kan man gjuta i bläck / form och skära ut kvadrater

    Ingredienser

    Hallonpannacotta

    • 50 g socker
    • 500 g hallon (frusna)
    • 250 g hallonpuré (av ovan ingredienser)
    • 250 g grädde
    • 50 g socker
    • 2 gelatinblad
    • 1 vaniljstång

    Mandelbotten

    • 250 g smör
    • 175 g florsocker
    • 2 ägg
    • 400 g vetemjöl
    • 100 g mandelmjöl
    • 2 g salt

    Mjölkchokladkräm

    • 100 g mjölk
    • 100 g grädde
    • 50 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 20 g socker
    • 0.5 gelatinblad
    • 160 g Ljus choklad, VALRHONA Caramélia 36%

    Honungsflarn

    • 50 g florsocker
    • 50 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
    • 50 g smör
    • 50 g honung
    • 50 g mjöl