Thaikryddad jordgubbssoppa

    Av Milly Magnusson Janevius

    Thaikryddad jordgubbssoppa med Tanariva namelaka, fudgebrownie, basilikamaräng, saltkristalliserad choklad och syrad grädde.     Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin som är mousserande, vinet får gärna vara både fruktigt och blommigt i stilen. Tänk jordgubbar – exempelvis Massolino Moscato d´Asti. Artikelnr 36022.

    1. Maräng

      Mixa juice och basilika slätt. Vispa upp albumin och strösocker med vätskan till fluffigt. Vänd i siktat florsocker i slutet. Spritsa till minidonuts och torka i värmeskåp ett dygn.

    2. Soppa

      Kokas upp allt utom basilika, lime, limeblad och jordgubbspurén. Häll den varma vätskan över thaibasilika, lime, limebladen. Låt stå 2 dygn för att få ut smaken och blanda sen upp med 2 kg jordgubbspuré. Smaka eventuellt av med lite mer limejuice.

    3. Brownie

      Vispa ägg, socker och farin fluffigt. Sikta i de torra ingredienserna och vänd samman. Vänd sist i smöret. Spraya ett bleck, bakplåtspapper i botten. Pudras med kakao. Baka i 175°C, ca 20 min.

    4. Namelaka

      Blötlägg gelatinet. Smält chokladen. Koka upp mjölk, puré, vanilj och honung. Gör en emulsion av varma vätskan och chokladen. Tillsätt urkramade gelatinet. Tillsätt salt och kall grädde, mixa ihop. Kyl över natten. Kontaktplastad. Vänd runt och markera i sprits.

    5. Choklad

      Koka socker, vatten, salt till 142°C. Ta av från värmen och vispa i chokladen till krispigt smul.

    6. Garnering Vispa upp syrad grädde med lite hemgjort vaniljsocker och spritsa på tallriken vid servering. Dekorera även med färska jordgubbar och basilikablad. Slå på soppan precis innan servering.

    Ingredienser

    Basilikamaräng

    • 150 g limejuice
    • 50 g färsk basilika
    • 40 g albumin Sosa
    • 80 g socker
    • 80 g florsocker

    Jordgubbssoppa

    • 500 g vatten
    • 500 g vitt vin
    • 1 kg socker
    • 2 st citronsyra
    • 2 st stjälkar citrongräs
    • 4 st stjälkar thaibasilika
    • 2 st lime och zest
    • 4 st limeblad
    • 2 kg jordgubbspuré Sicoly

    Fudgebrownie

    • 9 st ägg
    • 6,75 dl socker
    • 4,5 dl brunt farin
    • 6,75 dl mjöl
    • 4,5 dl kakaopulver Valrhona
    • 0,75 dl vaniljsocker
    • 3 tsk salt
    • 450 g brynt smör

    Tanariva namelaka

    • 3 st gelatinblad
    • 150 g Oriado 60% Valrhona
    • 400 g Tanariva 33% Valrohna
    • 100 g mjölk
    • 200 g Jordgubbspuré Sicoly
    • 1 st vaniljstång
    • 30 g flytande honung
    • 1,5 ml salt
    • 600 g vispgrädde

    Kristalliserad choklad

    • 330 g socker
    • 150 g vatten
    • 1 tsk salt
    • 300 g Oriado 60% Valrhona

    Garnering

    • syrad vaniljgrädde
    • färska jordgubbar och basilika