Hallontartlett med vispad vaniljpannacotta

    Av Per Klein

    Dryckestips! Kombineras med fördel till en Beerenauslese från Tyskland. Den höga syran och sötman är i kombinationen helt i balans med syra från hallon och sötma från pannacotta. Exempelvis Massolino Moscato d´Asti.

    1. Halloncurd: Koka upp puré och socker. Vispa upp ägg och resten av sockret och värm allt till 81°C. Lägg i gelatinet. Mixa i kallt tärnat smör.
    2. Vispad vaniljpannacotta: Koka upp grädde, citron, socker och vanilj. Låt dra 10 min lägg sedan i gelatin att smälta. Sila, plasta och kyl över natt. Vispas upp dagen efter.
    3. Montering: Fyll tartlettskal med curden och ställ i kyl. Vispa upp pannacottan och lägg en vacker kula på curden. Går bra att förvara i frys. Servera med dragerade frystorkade hallon, örter och färska hallon.

    Ingredienser

    Halloncurd

    • 200 g ekologisk hallonpuré, Sicoly
    • 150 g socker
    • 300 g ägg
    • 150 g socker
    • 2 blad gelatin, blötlagt
    • 200 g osaltat smör

    Vispad vaniljpannacotta

    • 900 g grädde
    • saften av en citron
    • 150 g socker
    • 1 vaniljstång, Tahiti
    • 3 blad gelatin, blötlagt

    • 20 st tartlettskal