Halstrad pilgrimsmussla med jordärtskocksmousse

    Av Pär Andersson

    Serveras med picklad havskräfta, krabbkött vänt med gräslök, sockerkokt tomat samt tomatgelé, torkade brödkrutonger och gröna skott.   Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett elegant, fruktigt och torrt vin. Söta inslag i rätten balanseras mot tät fruktighet i vinet. Exempelvis Kloster Eberbach, Steinberger Riesling trocken 2015.

    1. Vinägrett: Finhacka schalottenlökarna och hetta försiktigt upp i schalottenlöksvinägern. Kyl sedan ner.
    2. Mousse: Blötlägg gelatinbladet, skala jordärtskockorna och koka mjuka i vispgrädden, mixa sedan mjukt i en blender och smaka upp med salt. Tillsätt sedan gelatinet och rör om tills det har smält ordentligt och kyl sedan ner moussen och lägg på sprits.
    3. Pilgrimsmussla: Plocka bort muskeln och salta musslan lätt, halstra den sedan i en het panna och marinera den sedan i schalottenlöksvinägretten.
    4. Dillstjälkar: Koka upp vatten och salt, tillsätt sedan ölen, ättikan och sist dillstjälkarna. Kyl sedan ner lagen och sila bort dillstjälkarna när lagen är kall.
    5. Kräftan: Skala kräftstjärtarna försiktigt och pilla bort eventuell tarm. Trä dom på spett så dom håller en rak form och häll sedan på den kalla pickellagen och låt stå i kyl i 24 timmar.
    6. Sockerkokt tomat: Koka ihop sockerlagen och lägg i dillstjälkarna  och kyl ner. Skålla tomaterna, skala dem och kärna ur. Dela i valfria bitar och lägg dem sedan i den kalla dillsockerlagen över natten.
    7. Tomatgelé: Steg 1 – Mixa allt fint i en blender och ”häng” sedan allt i ett kaffefilter över natten. Steg 2 – Ta den avrunna tomatvätskan och koka upp med Agar agar (1,5 g /dl) gjut den sedan i valfri form och kyl ner.

    Ingredienser

    Schalottenlöksvinägrett

    • 2 st bananschalottenlökar
    • 1 dl schalottenlöksvinäger

    Jordärtskocksmousse

    • 1 gelatinblad
    • 4 stora jordärtskockor
    • 3 dl grädde
    • salt

    Pickellag

    • 2 dl vatten
    • 1 msk salt
    • 1 dl ljus lageröl
    • 2 tsk ättika

    Sockerkokt tomat

    • 3 dl vatten
    • 2 dl socker
    • dillstjälkar
    • 2 plommontomater

    Tomatgelé

    • 10 färska tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 msk chilisås
    • 5 dillstjälkar
    • 1 klyfta vitlök
    • Agar agar