Kladdkaka/ Kladdig chokladtårta

    Av Jennie Elmerfors

    1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt det kalla kaffet. Vispa upp äggvitorna till vitt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa till en hård maräng. Blanda försiktigt ner äggulorna, smörblandningen, chokladen och till sist mjölet. Blanda inte för länge, smeten ska fortfarande vara lite luftig. Häll smeten i en form med löstagbara kanter (ca 20 cm i diameter). Baka i mitten av ugnen på 180˚C i 18-20 min. Ta ut kakan ur ugnen, låt stå i 5 min och vänd den sedan på ett bakplåtspapper (vänd den gärna mellan t.ex. två plåtar, eftersom den fortfarande är lös i konsistensen så den inte blir förstörd) Sätt in den i kylen när den svalnat och låt stå några timmar, gärna över natten. Ta försiktigt ut den ur ringen.
    2. Ganache: Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädden med glukosen. Häll gräddblandningen över chokladen och rör försiktigt tills den är slät. Låt svalna något (tills den är fingervarm) och häll sedan ganachen över kakan.
    3. Servera gärna med färska hallon och vispad grädde till.

    Ingredienser

    Kakan

    • 240 g smör
    • 210 g (2,5 dl) socker
    • 90 g (3 st) äggvita
    • 120 g (6 st) äggula
    • 1 msk kallt kaffe
    • 380 g mörk choklad Caraibe 66%, Valrhona
    • 90 g (1,5 dl) mjöl

    Ganache

    • (att gjuta över kakan med)
    • 100 g (1 dl) grädde
    • 30 g glukos, Sosa
    • 100 g Caraibe 66%, Valrhona