Handdoppad banankola i Kidavoa 50% med en banan- och timutpepparcurd

    Av Fredrik Borgskog

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin med inslag av nötter och kola. Exemeplvis Tokaji 6 puttonyos eller liknande stil.

    Banankola:

    1. Väg upp alla ingredienserna i en kastrull.
    2. Koka till 125°
    3. Häll upp i en ram, så den blir ca 1 cm hög.
    4. Skär upp kolan
    5. Temperera chokladen och handdoppa kolan.

    Banan & timutpepparcurd:

    1. Väg upp socker, juice, peppar & bananpure i en kastrull, koka upp.
    2. Lägg gelatin i blöt.
    3. Mixa i vätskan i äggen, sjud upp till 82°
    4. Gå i med det blötlaggda gelatinet.
    5. Sila av & montera i smöret först & sedan chokladen.
    6. Lägg sedan på spritspåse med tyll.

    Monering:

    1. Spritsa curd & vartannat chokladplattorna
    2. Garnera med bladguldet
    3. Lägg upp på chokladbananer. (om du ej har en chokladbanan fråga Fredrik)

    Ingredienser

    Banankola

    • 56 g glykos
    • 375 g socker
    • 188 g grädde
    • 188 g bananpuré (sicoly)
    • 30 g limejuice
    • 4 g salt

    Banan & timutcurd

    • 85 g bananpuré (sicoly)
    • 80 g limejuice
    • 100 g socker
    • 165 g ägg
    • 1 st gelatin
    • 60 g smör
    • 70 g opalys 33%, Valrhona
    • 1 g mixad timutpeppar
    • salt

    Dekoration

    • 1 ark bladguld
    • 500 g Kidavoa 50% till doppning och till chokladplattor