Småländsk köttsoppa

    Av Stefan Karlsson

    När jag var liten var detta en av mina favoriträtter och något jag fortsatt laga tillsammans med min familj. Barnen har varit med och lagat soppan sedan de var små, allt från att välja grönsaker till att hjälpa till att hacka och skala. En mustig soppa som värmer kyliga höstdagar och mättar många. Själv dricker jag helst ett glas mjölk till och äter nybakad källarfranska, det är ett härligt barndomsminne. Karlssons tips: Låt soppan mogna i kylen ett dygn, då blir den ännu godare.

    1. Putsa och tärna högreven i centimeterstora bitar. Koka upp vatten och låt bitarna sjuda tillsammans med buljongtärningar, lagerblad och kryddpeppar.
    2. Skär grönsakerna i bitar och lägg efter tjugo minuter i kålrot och rotselleri. Låt sjuda några minuter till och tillsätt morot, persiljerot och palsternacka.
    3. När rotsakerna mjuknat lägg i skuren potatis och hackad lök. Låt sjuda 7-8 minuter och krydda upp soppan med salt, socker och vitpeppar. Tillsätt fint tärnad vitkål och skuren purjolök och sjud några minuter.
    4. Smaka av och blanda ned grovhackad persilja och finstrimlad purjolök (det gröna) för att sätta lite extra färg på soppan precis innan servering.

    Ingredienser

    Småländsk Köttsoppa

    • 600 g högrev, färsk i bit
    • 3 tärningar grönsaksbuljong
    • 3 morötter
    • 0,3 stor kålrot
    • 3 palsternackor
    • 3 persiljerötter
    • 0,5 stor rotselleri
    • 6 potatisar (fasta)
    • 0,25 stor vitkål
    • 2 gula lökar
    • 1 purjolök (det vita + 1/3 av det gröna)
    • 3 l vatten
    • 9 kryddpepparkorn
    • 3 lagerblad
    • 0,5 knippe persilja
    • vitpeppar i kvarn
    • salt