Havtorn och lakritssill

    Av Stefan Karlsson

    Sill i olika varianter är nästan julbordets nav. Börja med sillen dagen före servering så att den får dra i lagen över natten, eller lite längre.

    1. Koka upp alla ingredienser till ättikslagen och låt ca 1 dl koka bort av mängden. Dra kastrullen åt sidan och låt lagen snabbt kallna ute eller i kylen. Sila lagen genom finmaskig sil.
    2. Skär de inlagda och väl avrunna sillfiléerna i portionsbitar. Blanda sillen med alla grönsakerna i en skål.
    3. Slå på den kalla lagen och låt stå över natten innan servering.

    Ingredienser

    Ättikslag

    • 1 dl 24% ättika
    • 2 dl strösocker
    • 8 hela korn svartpeppar
    • 4 dl vatten
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 2 lagerblad
    • 1 bit lakritsrot
    • 1 dl havtornsbär (frysta eller färska)
    • 1 morot, finhackad
    • 1 gullök, finhackad

    Inläggning

    • 6 urvattnade sillfiléer skurna i gaffelbitar
    • 1 gul morot i fina, tunna skivor
    • 1 röd morot i fina, tunna skivor
    • 1 gul minilök i tunna, fina skivor
    • 1,5 msk havtornsbär
    • 4 cm av de gröna på purjon i fina strimlor