Helstekt kyckling med tryffelsmör, fylld med vitlök, och smålök, serverad med rostad brysselkål och vindruvor

    Av Matlagerskan

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på ett stort steckbleck/plåt.
    2. Fyll kycklingen med smålök, timjan, vitlök, salt och peppra också inuti kycklingen. Gör små snitt i skinnet där tryffelsmöret kan tryckas in. Salta och peppra hela kycklingen ordentligt.
    3. Lägg lök, brysselkål samt vindruvor runt kycklingen och ringla över olivolja, salta.
    4. Stek i ugnen i ca 30 min dra därefter ner temperaturen till 180 grader och stek ytterligare ca 30 min.
    5. Vispa crème fraichen till luftig, fast konsistens med elvisp, smaksätt med lite salt.
    6. Ta ut och kolla alltid att kycklingen är genomstekt – skär längst in vid låret, köttsaften ska vara klar.
    7. Servera med vispad crème fraiche och en fräsch sallad.

    Ingredienser

    • 1 stor fin svensk hel kyckling
    • 500 g blandad smålök – hel, skalad
    • 5 vitlöksklyftor, finhackad
    • 1 knippe färsk timjan
    • 3 msk tryffelsmör
    • 250 g brysselkål
    • 1 stor klase röda, ekologiska vindruvor
    • 2 msk olivolja
    • salt och svartpeppar
    • 3 dl creme fraiche
    • salt