Hjortronsufflé

    Av Daniel Roos

    Är du inte van i köket har du säkert hört om suffléer som faller ihop. Men suffléer är ingen svår konst att bemästra. Var noggrann när du smörjer formarna så att sufflén inte fastnar, väg dina ingredienser och följ anvisningarna noga. Har man väl lärt sig knepen blir sufflén en favorit. Daniel tipsar: Mixa aldrig hjortron, när kärnan går sönder ger det en bäsk smak vi inte vill ha i desserten.

    Hjortronpuré

    Sjud hjortron och socker. Passera genom finmaskig sil med hjälp av en slickepott. Hjortronpurén skall användas både i sufflén och sorbeten.

     

    Hjortronsufflé

    1. Pensla formarna som du ska baka dina suffléer i med rumstempererat smör. Det är viktigt att formarna är väl smorda. Häll strösocker i formen så det fastnar på smöret. Töm ut överskottet så att formen är täckt av en tunn hinna strösocker.
    2. Börja med att vispa äggvitan med strösockret och den mindre delen citronsaft på låg hastighet.
    3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt koka med hjortronpuré, med andra delen citronsaft, potatismjöl och hjortronlikör.
    4. När smeten blivit tjockare så ökar man farten på marängen så den blir riktigt fluffig. Sufflésmeten ska vara tjock och glansig och marängen så hård att du kan hålla bunken ovanför huvudet utan att få det på dig. Blanda 1/3 av marängen i kastrullen med smeten och vispa det slätt.
    5. Vänd ner smeten i resterande maräng med en slickepott och rör försiktigt slätt. Spritsa smeten i dina sockrade formar och låt sufflén vila någon timma i kylen. Baka suffléerna på 175 grader i ca 8 min.

     

    Hjortronmylta

    Skrapa ut fröna ur vaniljstången och koka någon minut tillsammans med övriga ingredienser.

     

     

    Hjortronsorbet

    Blanda strösocker, vatten, citronsaft och hjortronpuré och koka upp. Kyl ner smeten och mixa i mjölken. Kör sedan sorbeten i en glassmaskin.

     

     

    Mandelsmulor

    Blanda alla ingredienserna i en matberedare och strö sedan ut det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 160 grader ca 7-10 min.

     

     

    Servering

    Servera sufflén med hjortronmylta mandelsmulor och hjortronsorbet.

    Ingredienser

    Hjortronpuré

    • 550 g hjortron (färska eller frysta)
    • 55 g socker

    Hjortronsufflé

    • 150 g hjortronpuré
    • 10 g citronsaft
    • 12 g potatismjöl
    • 0.25 vaniljstång
    • 75 g äggvita (1 äggvita = ca 40g)
    • 40 g socker
    • 5 g citronsaft

    Hjortronmylta

    • 200 g hjortron (frysta el färska)
    • 50 g socker
    • 20 g citronsaft
    • 0.25 vaniljstång

    Hjortronsorbet

    • 250 g strösocker
    • 150 g vatten
    • 125 g hjortronpuré
    • 25 g citronsaft
    • 250 g mjölk

    Mandelsmulor

    • 50 g smör
    • 50 g socker
    • 50 g mandelmjöl
    • 50 g mjöl
    • 2 g salt