Hjortronpuré
Sjud hjortron och socker. Passera genom finmaskig sil med hjälp av en slickepott. Hjortronpurén skall användas både i sufflén och sorbeten.
Hjortronsufflé
- Pensla formarna som du ska baka dina suffléer i med rumstempererat smör. Det är viktigt att formarna är väl smorda. Häll strösocker i formen så det fastnar på smöret. Töm ut överskottet så att formen är täckt av en tunn hinna strösocker.
- Börja med att vispa äggvitan med strösockret och den mindre delen citronsaft på låg hastighet.
- Skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt koka med hjortronpuré, med andra delen citronsaft, potatismjöl och hjortronlikör.
- När smeten blivit tjockare så ökar man farten på marängen så den blir riktigt fluffig. Sufflésmeten ska vara tjock och glansig och marängen så hård att du kan hålla bunken ovanför huvudet utan att få det på dig. Blanda 1/3 av marängen i kastrullen med smeten och vispa det slätt.
- Vänd ner smeten i resterande maräng med en slickepott och rör försiktigt slätt. Spritsa smeten i dina sockrade formar och låt sufflén vila någon timma i kylen. Baka suffléerna på 175 grader i ca 8 min.
Hjortronmylta
Skrapa ut fröna ur vaniljstången och koka någon minut tillsammans med övriga ingredienser.
Hjortronsorbet
Blanda strösocker, vatten, citronsaft och hjortronpuré och koka upp. Kyl ner smeten och mixa i mjölken. Kör sedan sorbeten i en glassmaskin.
Mandelsmulor
Blanda alla ingredienserna i en matberedare och strö sedan ut det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 160 grader ca 7-10 min.
Servering
Servera sufflén med hjortronmylta mandelsmulor och hjortronsorbet.
Ingredienser
Hjortronpuré
- 550 g hjortron (färska eller frysta)
- 55 g socker
Hjortronsufflé
- 150 g hjortronpuré
- 10 g citronsaft
- 12 g potatismjöl
- 0.25 vaniljstång
- 75 g äggvita (1 äggvita = ca 40g)
- 40 g socker
- 5 g citronsaft
Hjortronmylta
- 200 g hjortron (frysta el färska)
- 50 g socker
- 20 g citronsaft
- 0.25 vaniljstång
Hjortronsorbet
- 250 g strösocker
- 150 g vatten
- 125 g hjortronpuré
- 25 g citronsaft
- 250 g mjölk
Mandelsmulor
- 50 g smör
- 50 g socker
- 50 g mandelmjöl
- 50 g mjöl
- 2 g salt