Hummersallad med soyamajonnäs, rostade sesamfrön, champinjoner och krutonger

    Av Daniel Räms

    I finalen 2012 blev vi tilldelade vad jag tycker är den konstigaste råvarukorgen hitills. Levande hummer med uppgiften att skapa två förrätter.Fisk och skaldjur står inte högst upp på min lista över råvaror jag väljer att tävla med så jag hade några tuffa dagar innan jag hade komponerat en sallad och en soppa. Har du ingen hummer går det att ersätta med vilket rött skaldjur som helst, tex. krabba, havskräfta, kungskrabba eller nyskalade räkor. Daniel tipsar: Spara hummerskal och huvuden i frysen för att koka fond. Perfekt att mixa upp med lite grädde till soppa eller sås.

    Hummer

    1. Koka en lag med citron, dill, socker och vatten.
    2. Klyv hummerns huvud, ta loss klor och stjärt. Koka klor och stjärt några minuter i lagen, låt svalna i lagen.
    3. Plocka ur köttet och spara skal och huvud till fond. Lägg tillbaka köttet i lagen och låt dra.

     

    Sojamajonnäs

    Lägg äggulor, soja, citronsaft i en mixer. När mixern är i gång tillsätt försiktigt rapsoljan. Mixa till rätt konsistens, smaka av med soja.

     

    Sallad

    1. Skiva champinjoner, skala och tärna äpplet, krossa och grovhacka hasselnötter. Rosta sesamfrön och hasselnötter i torr panna. Slunga salladen med citronjuice, god olja och salt.
    2. Arrangera hummer, sojamajonnäs och grönsaker på tallrik.

    Ingredienser

    Hummer

    • 2 st färsk hummer
    • 1 dl citronjuice
    • 1 dl vatten
    • 2 msk salt
    • 0.5 kruka dill

    Sojamajonnäs

    • 3 msk soja
    • 2 äggulor
    • 1 dl varmpressad rapsolja
    • 1 msk citronjuice
    • salt

    Sallad

    • 4 fasta champinjoner
    • 1 msk sesamfrön
    • 2 msk rostade hasselnötter
    • 40 g blandad sallad och skott t.ex. dill, körvel, endiviesallad el smörgåskrasse