Indisk rawtomatsallad

    Av Viktor Ingemarsson

    Om det är något jag bara älskar så är det friska smaker! Mina rätter har ett genomgående tema där fräschhet kan ses som ett mantra, en nyckel och röd tråd som återkommer i det mesta jag gör. Inspirationen för den här rätten kom till mig efter en av de många resor jag gjort  i Indien. Salladen är en given rätt för sommarens varma dagar som en uppfriskande salladsrätt. Servera som sallad eller tillbehör till grillfesten. Den är en personlig favorit – en god rätt som inte tar lång tid att göra eller förbereda. Bra att veta: Palsternacka innehåller kalium, kisel, fibrer, E-vitamin, B-vitamin och folsyra.

    1. Börja med att skala palsternacka och riva den halvgrovt. Lägg i bunke och strö över salt och massera in i den rivna palsternackan. Låt därefter stå i 30 minuter och krama ur vätska så snart det går. Under tiden palsternackan står och drar är det dags att börja med tomatsåsen.
    2. Mixa tomater och chili i önskad mängd i en blender/kannmixer eller matberedare. För att underlätta processen är det bra att ha förhackat tomaterna innan så att det skapas en fin virvel när tomaterna och chilin mixas. Tillsätt sedan resterande ingredienser (förutom koriander och schalottenlök) och mixa samman till en slät tomatsåsliknande konsistens. Häll över tomatsåsen i en separat bunke. Grovhacka koriander och finstrimla schalottenlök och vänd ned i tomatsåsen.
    3. Nu är det dags för palsternackan och tomatsåsen att blandas och skapa harmoni tillsammans. Pressa ut eventuell vätska ur palsternackan och blanda ned i tomatsåsen tillsammans med solroskärnorna. Blanda runt ordentligt och smaka av med salt.
    4. Själv brukar jag dekorera med ytterligare solroskärnor och några få hela små tomater, gärna av färgglad sort.
    5. Väljer man att lägga upp salladen i en stor skål kan man göra en liten dalgång i mitten av salladen av solroskärnorna och sedan dekorera med tomaterna. Lägger du upp på mindre tallrikar är det fint att täcka övre delen av salladen med solroskärnor för att skapa kontraster i färg på tallriken. När väl första skeden nuddar salladen uppenbarar sig den röda färgen, vilket garanterat frambringar ett leende hos dina gäster eller dig själv i alla lägen.
    6. Avluta genom att strö över lite torkat korngräspulver på toppen för att skapa ytterligare en dimension av denna rätt samt några vackra örter på toppen precis innan servering.

    Ingredienser

    Sallad

    • 1,5 st bananschalottenlök
    • 1 knippe koriander
    • 2 tsk salt
    • 500 g palsternacka
    • 1,5 dl solroskärnor
    • 1,5 tsk torkat korngräs

    Tomatdressing

    • 250 g körsbärstomater
    • 2 dl grovhackad tomat
    • 1,5 st chilifrukter (öka mängd efter smak)
    • 1 msk agavesirap eller honung
    • 1 tsk macapulver
    • 1 st lime
    • 2 msk chiafrön
    • 1 msk tamarisoja
    • 1,5 chili (efter smak)