Torsktartar

    Av Jimmy Brorsson

    Med timutpeppar, confiterade kumquats, örtsnö och friterat tunnbröd.

    1. Torsk: Fintärna torsken, hacka löken och blanda med pepparn. Smaka av med salt och citron.
    2. Snö: Värm oljan till 60°C och mixa örterna och saltet. Låt örtoljan dra på 60°C och mixa emellanåt i 30 min. Sila oljan och vispa ner lite åt gången i Maltosec till luftig konsistens (all olja behövs inte).
    3. Kumquats: Koka upp socker och vatten med vanilj och lägg sedan i kumquats och sjud i 40 min på svag värme. Kyl sedan och förvara i kylen.
    4. Servering: Ta en mindre cylinder, lägg i en större på en tallrik. Lägg torsken i den mindre och örtsnö i den större och lyft bort cylindrarna. Servera med kumquats, örter, friterat tunnbröd och en grillad citronklyfta.

    Ingredienser

    • 200 g torsk
    • 5 timutpepparkorn malda
    • 1/4 citron
    • 1 schalottenlök
    • salt

    Örtsnö

    • 1 dl olivolja
    • en näve blandade örter (t.ex. dill, ramslök, körvel)
    • 1 nypa salt
    • 1 liter Maltosec, Sosa

    Confiterade kumquats

    • 100 g kumquats
    • 1 dl socker
    • 1 dl vatten
    • 1/2 vaniljstång