Inkokta äppelbitar med vaniljmousse

    Av Johanna Rampitsch

    Serverad på mandelkaka, äppelsorbet, salt smörkola samt honungskex.   Dryckestips! Kombineras med fördel med ett sött vitt vin som har inslag av vanilj och gul frukt men som även har en tydlig syra för att matcha den syrliga äppelsorbeten. Exempelvis Beerenauslese Cuvée, Kracher, Burgenland, Österrike. Artikelnr 83007.

    1. Bitar

      Väg upp socker, vatten, lagerblad och vanilj i en kastrull, ställ på spisen för att koka upp. Under tiden sockerlagen kokar upp, skär äpplena i bitar och lägg i en vacuumpåse. När sockerlagen kokat upp, häll den direkt ned i vacuumpåsen och vacuumpacka 100%. Lägg påsen platt på en plåt i kylen under natten.

    2. Mousse

      Lättvispa grädden. Blötlägg gelatinet. Under tiden grädden vispas; värm yoghurt, urskrapade vaniljstänger och socker i en kastrull så att det nästan börjar koka. Tag av plattan och rör ned blötlagd gelatin tills det smält. Häll i philadelphiaost och vispa för hand tills allt gått ihop. Vänd ned grädde för hand pö om pö i yoghurtblandningen. Häll sedan upp i önskad silikonform, ställ in i frysen.

    3. Kaka

      Vispa ägg och socker i 5 min och vänd sedan ned mandelmjölet. Häll smeten i önskad form och baka av på 170°C i 15-20 minuter.

    4. Sorbet

      Koka upp äpplejuice, socker, glykos, citronpure och vatten. Tag av plattan och låt sorbeten svalna lite innan du tillsätter äppelpuré. Då behåller purén och sorbeten sin ljusa gröna färg. Låt stå i kyl under natten om den ska köras i en glassmaskin eller häll upp i bägare och ställ in i frysen om den ska köras i paco jet.

    5. Kola

      Koka upp grädde, socker och sirap på medelvärme till 117°C häll sedan ned allting i en liten kittel med vinge och blanda i smöret pö om pö. Tillsätt önskad mängd salt på slutet. Häll i en spritspåse eller burk och låt stå i kylen över natten. Ta fram 1 timme innan servering så att kolan kan bli tillräckligt varm för att spritsa.

    6. Kex

      Blanda ihop allt med vinge. Tryck sedan ut degen med fingrarna väldigt tunt på en silikonmatta. Baka på 180°C tills kexet fått en gyllenbrun färg. Vänta en liten stund tills att kexet har svalnat lite, ta en stansring av önskad storlek och stansa försiktigt ut 10 st kex. Ställ plåten åt sidan tills kexen har svalnat helt och lyft sedan av dom ifrån mattan. 

    Ingredienser

    Inkokta äppelbitar

    • 200 g socker
    • 200 g vatten
    • 15 st lagerblad
    • 1 st vaniljstång Tahiti
    • 5 st gröna äpplen

    Vaniljmousse

    • 450 g grädde
    • 3 st gelatinblad
    • 90 g yoghurt
    • 3 st vaniljstång Tahiti
    • 90 g socker
    • 180 g Philadelphiaost

    Mandelkaka

    • 220 g ägg
    • 300 g socker
    • 240 g mandelmjöl

    Äpplesorbet

    • 240 g äppeljuice, råsaftad
    • 70 g socker
    • 80 g glykos
    • 60 g citronpuré Sicoly
    • 300 g vatten
    • 300 g äpplepuré Sicoly

    Salt smörkola

    • 170 g grädde
    • 60 g socker
    • 115 g ljus sirap
    • 150 g smör
    • salt

    Honungskex

    • 80 g florsocker
    • 50 g smält smör
    • 40 g honung/glukos
    • 40 g mjöl