Saltad lakritskola med mörk chokladtryffel

    Av Matlagerskan

    1. Tryffel: Koka upp grädde och smör i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner den hackade chokladen och saltet. Lägg bakplåtspapper i en form på ca 15×20 cm och häll i tryffelsmeten och ställ i frysen.
    2. Kola: Smält ihop smör och socker i en stor tjockbottnad kastrull, låt koka i ca 5 min till massan är gyllenbrun. Tillsätt grädde, farinsocker, glukos, lakritspulver, vanilj samt salt och koka utan lock och  omrörning i ca 20 min. Kolan skall uppnå 124°C. Ta ut formen med tryffeln ur frysen och häll på kolan, ställ in i frysen igen i ca 30 min och ställ sedan i kylen. Låt stå över natten. Ta fram kolan minst en timme innan den skärs upp.

    Ingredienser

    Chokladtryffel

    • 75 g smör
    • 1,5 dl vispgrädde
    • 300 g mörk choklad (Valrhona Guanaja 70%)
    • 1 nypa havssalt Læsø

    Lakritskola

    • 2,5 dl strösocker
    • 100 g smör
    • 3 dl vispgrädde
    • 1 dl farinsocker
    • 0,5 dl glukos
    • 3 msk lakritspulver
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 tsk havssalt Læsø