- Tryffel: Koka upp grädde och smör i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner den hackade chokladen och saltet. Lägg bakplåtspapper i en form på ca 15×20 cm och häll i tryffelsmeten och ställ i frysen.
- Kola: Smält ihop smör och socker i en stor tjockbottnad kastrull, låt koka i ca 5 min till massan är gyllenbrun. Tillsätt grädde, farinsocker, glukos, lakritspulver, vanilj samt salt och koka utan lock och omrörning i ca 20 min. Kolan skall uppnå 124°C. Ta ut formen med tryffeln ur frysen och häll på kolan, ställ in i frysen igen i ca 30 min och ställ sedan i kylen. Låt stå över natten. Ta fram kolan minst en timme innan den skärs upp.
Ingredienser
Chokladtryffel
- 75 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 300 g mörk choklad (Valrhona Guanaja 70%)
- 1 nypa havssalt Læsø
Lakritskola
- 2,5 dl strösocker
- 100 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl farinsocker
- 0,5 dl glukos
- 3 msk lakritspulver
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk havssalt Læsø