Isterband

    Av Stefan Ekengren

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett relativt fylligt torrt vitt vin med hög syra och mycket smak. Exempelvis Riesling Rauentaler Baiken 2011, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland. Artikelnr 14016.   På bild: isterband med rödbetspuré, bakade rödbetor, dillstuvad spetskål och picklade senapsfrön.

    1. Skölj fjälstren väl, lägg i vatten ett par timmar innan tillverkningen av korven. Mal ytterlår, bog och späck i köttkvarn, jag använder en medelgrov skiva. Blanda alla torra ingredienser ordentligt, vänd sedan ner detta i det nymalda köttet, tillsätt korngrynen och blanda ihop isterbandssmeten väl. Fyll korven i fjälstren med ett korvhorn, antingen i maskin eller genom att placera korvhornet i en spritspåse och lägga korvsmeten i påsen för att få ut den i fjälstren, bind korvar genom att knyta lämpliga storlek med bomullssnöre.
    2. Nu är det dags att hänga korven i rumstemperatur för syrning. Hitta en plats som håller runt 22-24 grader, häng upp korven på till exempel en pinne med en form under om korven droppar av sig lite vätska. Låt den hänga i ca 30 timmar.
    3. Smaka på korven genom att bara tugga i en av dom (nej, det är inte farligt), känns den syrlig är det dags att röka.
    4. Varmrök i låda eller i grillen och låt korven komma upp i 65 grader i minst fem minuter (detta gör korven helt säker från “dåliga” bakterier vilket den egentligen redan är genom mjölksyrningen, men det är bäst att vara säker). När korven är färdigrökt blir den bara bättre om den i kyl får hänga och lufttorka i ca fyra dagar innan den är färdig att stekas och serveras.

    Ingredienser

    • fårfjälster
    • 450 g nötytterlår
    • 450 g fläskbog
    • 400 g späck
    • 0,5 g Startkultur LSBA 15 eller annan startkultur avsedd för syrning av korv (beställ på nätet, finns i välsorterade nätbutiker för charktillverkning)
    • 25 g druvsocker (strö)
    • 38 g havssalt
    • 6 g nymald vitpeppar
    • 3 g kryddpeppar
    • 1 g muskotblomma
    • 20 g torkad lök
    • 700 g kokt, sköljt, avrunnit och kylt korngryn