Japansk råbiff med säsongens sallad

    Av Petter Danielsson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett rött vin i elegant rödbärig stil med låg strävhet alt. Ett vitt vin i fruktig men torr och elegant stil. Exempelvis Podere San Cristoforo, Amaranto.

    1. Råbiff: Blanda soja, senap, citronsaft, sesamfrön, wasabi och ingefära till en marinad. Platta ut det finmalda köttet och droppa över hälften av marinaden 10 minuter före serveringen.  Skala och hyvla morötterna och strimla övriga grönsaker till salladen, lägg dem i en skål och blanda med resten av marinaden.
    2. Majonnäs: Blanda äggulor, senap, salt och limesaft i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan, när majonnäsen börjar tjockna, i en tunn stråle under ständig vispning. Smaksätt med ingefära och eventuellt mer limesaft. Lägg kött och grönsaker på ett fat, spritsa eller klicka på majonnäs och strö över svarta sesamfrön.

    Ingredienser

    Råbiff

    • 300 g platta fransyska, finmalen
    • ½ dl japansk soja
    • 1 msk dijonsenap
    • pressad saft av 1 citron
    • 1 tsk svarta sesamfrön
    • 1 tsk wasabi
    • 1 bit färsk, skalad ingefära, fint riven
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad

    Majonnäs

    • 2 äggulor
    • 1 msk osötad senap (t ex dijon)
    • 2 krm salt
    • 1 msk pressad lime
    • 3 dl sesamolja
    • färsk, riven ingefära
    • saft av pressad lime
    • 2 tsk svarta sesamfrön

    Tillbehör

    • sallad
    • morötter
    • färska sockerärtor
    • purjolök
    • pak choi