Jordgubbsmousse med rabarberkräm

    Av Daniel Roos

    Den här desserten skapades för att serveras på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop. Då var moussen en del av en mer komplicerad dessert, här är det aningen förenklat. Den avnjutes lika bra efter en god middag hemma runt köksbordet. Du behöver göra deg och rabarberkräm för minst 10 personer, annars blir det det för liten mängd att arbeta med. Du kommer få en del rester, så var inte orolig om du har bottnar över. Daniel tipsar: Tiden att göra denna dessert kan kortas med minst 1 h om du väljer att frysa moussen i glas i stället för silikonformar.  

    Rabarberkräm

    1. Skär rabarbern i bitar. Skrapa ur fröna ur vaniljen. Blanda strösockret noga med pektinet.
    2. Koka rabarber med grenadine, vanilj och citronsaft. Tillsätt strösocker och pektin och koka allt till en tjock kräm. Mixa krämen slät och frys den i tex iskuber.

     

     

    Jordgubbsmousse

    1. Koka jordgubbar med strösocker, passera genom en finmaskig sil. Vispa kesella, Philadelphia och florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt.
    2. Värm jordgubbsspurén och smält i gelatinet. Blanda sedan purén med ostblandningen. Avsluta med att blanda ner den lättvispade grädden.

     

     

    Bottnar

    1. Vispa äggvita och socker fluffigt, till maräng. Sikta maizena och mjöl genom en sil. Ta lite av den fluffiga marängen och blanda med äggulan.
    2. Blanda allt med marängen och vänd ner mjöl och maizena. Stryk ut smeten på en bakmatta eller bakplåtspapper grädde i ugnen på 170 grader ca 5-7 min tills dom blir lätt gyllene i färgen.

     

     

    Montering

    1. Fyll moussen i små silikonformar och placera försiktigt rabarberkrämen i mitten av moussen.
    2. Fyll på med mer mousse och avsluta med att placera botten på toppen. Frys och tryck försiktigt ut ur formen. Låt moussen tina i kylen innan servering. Dela varje bit i portionsbitar så att den vackra rabarberfyllningen syns.

     

    Ingredienser

    Rabarberkräm

    • 200 g rabarber
    • 40 g socker
    • 20 g citronsaft
    • 0.5 st vaniljstång
    • 20 g grenadine
    • 10 g pektin

    Jordgubbsmousse

    • 75 g kesella
    • 37 g philadelphia
    • 200 g vispgrädde 40%
    • 68 g florsocker
    • 345 g jordgubbar (färska eller frysta)
    • 35 g strösocker
    • 170 g jordgubbspuré (av ovan)
    • 2.25 st gelatinblad

    Bottnar

    • 110 g äggvita
    • 90 g socker
    • 75 g äggula
    • 55 g vetemjöl
    • 35 g maizena

    Montering

    • bär