Julkorv

    Av Daniel Räms

    Korv kan smaksättas i oändlighet. För julbordet passar det bra med nejlika, kryddpeppar och ingefära men om du vill kan du så klart även göra vitlökskorv eller krydda med örter. Hacka gärna ned bakad fläsksida, så blir det en bra konsistens. Börja i så fall med att baka fläsksidan dagen före. Tekniken att knyta korv visar jag i filmen nedan, det är inte så svårt som man kan tro.

    Baka fläsksidan knaprig dagen innan. Blanda grov– och finmald fläskfärs med nitritsalt och vattnet. Tillsätt sedan späcket, lite i taget. Krydda färsen med peppar, nejlika och ingefära. Dra av svålen från den bakade fläsksidan och tärna den fint. Tärna fläsksidan och blanda försiktigt ned i smeten. Fyll i svinfjälster och knyt korvarna i önskad längd. Sjud eller och ånga på 80 grader till en temperatur av 65 grader.

    Ingredienser

    Julkorv

    • 750 g fint malen fläskkarré
    • 500 g grovt malen fläskkarré
    • 225 g fint malet späck
    • 150 g grovt malet späck
    • 1 dl vatten
    • 40 g nitritsalt
    • 1 tsk mald vitpeppar
    • 1 tsk malda nejlikor
    • 1 tsk mald ingefära
    • svartpeppar efter smak
    • svinfjälster