Kalvdans med lakrits och viol

    Av Greger Trollestad

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vin med balanserad sötma, gärna ett rött vin med kryddighet och tydliga toner av röda bär såsom hallon och jordgubbar. Exempelvis Kracher Zweigelt  Auslese 2017. Systembolagets artikelnr 83006.

    1. Kalvdans Blanda alla ingredienserna och mixa på låg hastighet. Sila och häll upp i formar och plasta. Baka av på 75°C, ånga i ca 40-45 minuter.
    2. Lakritsmaräng Blanda äggvita, citron och börja vispa. Mata i florsockret lite i tagen. När marängen är fast och glansig vänds lakrispastan i försiktigt. Stryk ut marängen och baka av på 80°C i ca 3 timmar.
    3. Violcrumble Tärna kallt smör och blanda med resterande ingredienserna. Smula ut på plåt och baka av på 170°C tills ljus gyllenbrun färg.

    Ingredienser

    Kalvdans

    • 500 g råmjölk
    • 350 g standardmjölk
    • 150 g grädde
    • 150 g socker

    Lakritsmaräng

    • 100 g äggvita
    • 10 g citronsaft
    • 1/4 citronzest
    • 200 g florsocker
    • 50 g lakritspasta Sosa

    Violcrumble

    • 300 g smör
    • 200 g socker
    • 500 g mjöl
    • 1,5 tsk bikarbonat
    • 2 g salt
    • violessens Sosa

    Garnityr

    • violblommor
    • spansk körvel, blad och blommor
    • frystorkad kristalliserad violkrisp Sosa
    • brynt smör